J. Z. | 30. 7. 2022, 13:17

Urška Klakočar Zupančič: "Prav je, da se TO izpelje."

Bobo/fotomontaža

Predsednica državnega zbora je jasna, da se je ruskim žrtvam treba pokloniti. Na Vršiču pa je ne bo le zaradi enega razloga. 

Kljub ruski invaziji na Ukrajino bo v nedeljo potekal dogodek pri Ruski kapelici, ki ga organizira Društvo Slovenija Rusija.

V javnosti dogodek dviguje prah, saj se mnogi sprašujejo, ali je primeren v času vojne v Ukrajini. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pa je prepričana, da je prav, da se dogodek izpelje

"Gre za pieteto do ruskih vojakov, ujetnikov, ki so gradili cesto na Vršič, in jih je med gradnjo zasul snežni plaz. Menim, da je prav, da se tega spomnimo vsako leto in počastimo spomin na te ljudi," je ocenila za Metropolitan. 

Bobo

Dodala je, ruska agresija na Ukrajino nima nobene povezave z Rusko kapelico.

"Menda smo dovolj zreli, da nam je to popolnoma jasno. Dogodka se ne bom udeležila zato, ker sem ta čas na dopustu in to je edini razlog," je sklenila. 

Po navedbah društva se bodo pri kapelici zbrali njihovi člani in se s polaganjem venca, minuto tišine in pravoslavno molitvijo spomnili tam pokopanih žrtev tragičnega dogodka iz časov prve svetovne vojne. 

Člani društva pravijo, da bo v nedeljo tam potekal pietetni dogodek za njihove člane in članice. Toda ... To ni usklajeno z informacijami, ki jih podajajo na kranjskogorskem turističnem uradu. Tam so nam dejali, da se lahko dogodka udeleži kdorkoli želi.   

Kdo se bo odpravil na Vršič?

Kapelico bo med drugim obiskal ruski veleposlanik Timur Rafailovič Ejvazov, čeprav Moskva zaostruje odnose s Slovenijo. 

Bobo

Dogodka se bo udeležil tudi nekdanji predsednik države Milan Kučanporoča Delo. Poleg njega bo tam po neuradnih informacijah časnika tudi okoli deset vidnejših predstavnikov gospodarstva, med njimi Jože Colarič, predsednik uprave in generalni direktor Krke.  

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec