1. 6. 2022, 14:18

Janša odhaja, prihaja Golob: v DZ začetek potrjevanja ministrov

Bobo

Za razpravo o novi vladni ekipi imajo poslanci na voljo nekaj več kot sedem ur, nato bo sledilo glasovanje o 17-članski ministrski ekipi. Kaj je pred prevzemom oblasti povedal novi mandatar?

Prvaki koalicijskih strank ob glasovanju ne pričakujejo presenečenj, v izjavah pred začetkom seje pa so poudarjali predvsem, da začenjajo s trdim delom, ki bo prineslo novo obdobje za Slovenijo.

Za izvolitev ministrske ekipe v DZ je potrebna podpora večine navzočih poslancev, ki bodo na javnem glasovanju odločali o listi kandidatov v celoti. Šteje se, da je vlada nastopila funkcijo, če sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne vštevajo ministri brez resorja.

Bobo

Golob: Prihaja vlada, na katero bodo državljani ponosni

Premier Golob, ki trenutno v DZ predstavlja svojo ministrsko ekipo, je bil sicer v izjavi pred začetkom seje redkobeseden, dejal je le, da presenečenj ob glasovanju ne pričakuje.

V nagovoru poslancev je med drugim dejal, da bo nova vlada vlada dveh svetov. "Polovico vlade sestavljajo izkušeni politiki, saj ne želimo, da bo vlada novincev potrebovala sto dni miru, saj vemo, da ga ne bomo dobili," je med drugim poudaril.

Drugo polovica vlade bodo po njegovih besedah sestavljali strokovnjaki. Poudaril je, da je med njimi mnogo takih, ki so realizirali akademsko kariero, nekaj pa takih, ki so svoje izkušnje in dosežke realizirali področno. 

Mesec: "Sanacija bo potekala do poletja"

Bodoča vlada se bo po potrditvi sestala na prvi seji, ko se bodo po Meščevih besedah zgodila že prva kadrovanja in razrešitve ključnih funkcij. "Od tod naprej pa se bo treba predvsem seznaniti z vso škodo, ki jo je prejšnja vlada tej državi povzročila, tako finančno, kadrovsko kot institucionalno," je dejal in poudaril, da bodo to sanirali do poletja, potem pa začeli izvajati koalicijsko pogodbo.

Bobo

"Stanovanja, dolgotrajno oskrbo, ekonomsko demokracijo, solidarnost, kultura bo dobila svoj prostor pod soncem in pa socialno državo bomo postavili nazaj na noge, če omenim samo stvari, ki jih bomo izvajali na naših ministrstvih," je dejal.

Minuta molka v počastitev spomina na Borisa Pahorja

Na začetku seje so se poslanci z minuto molka poklonili preminulemu pisatelju in akademiku Borisu Pahorju. Bodoča ministrica za kulturo Asta Vrečko je dejala, da je Boris Pahor eden izmed največjih slovenskih, evropskih in svetovnih umetnikov. "Zaznamoval je tako rekoč celo 20. stoletje ter slovensko in evropsko književnost," je dejala.

Profimedia

Napovedala je, da bodo tudi na ministrstvu za kulturo počastili njegov spomin.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord