24. 5. 2022, 10:24 | Vir: STA

V Kočevju sirene naznanile dan žalovanja

Bobo

Dvanajst dni po tragični nesreči v tovarni Melamin so se v Kočevju poklonili vsem žrtvam.

V občini Kočevje je po sklepu, ki ga je izdal tamkajšnji župan Vladimir Prebilič, danes dan žalovanja po tragični nesreči v tovarni Melamin.

Zastave so spustili na pol droga ob 8.37. V četrtek, 12. maja, je prišlo do eksplozije v tej kemični tovarni, zato so v Kočevju v znak minute molka za žrtve nesreče prižgali sirene.

Za dan žalovanja v občini Kočevje se je sicer Prebilič odločil zaradi spoštovanja do vseh, ki so izgubili najdražje, in vseh, ki so z nesebično pomočjo preprečili še slabši izid nesreče.

Bobo

V četrtek, 12. maja, je namreč v Kočevju prišlo do največje tehnološke nesreče v Sloveniji od njenega obstoja. Eksplozija v podjetju Melamin je terjala življenja šestih ljudi. Več je bilo ranjenih. Povzročila je milijonsko škodo ter za seboj poleg razdejanja pustila globoko travmo, je po sporočilu kočevske občine pojasnil Prebilič.

Po nesreči v Melaminu so potrdili pet žrtev, bitko za življenje pa je teden dni kasneje izgubil še eden od dveh hudo opečenih delavcev, ki so ju zdravili v UKC Ljubljana. Kriminalistična preiskava nesreče še poteka.

Delovno nesrečo v Melaminu naj bi sicer po prvih domnevah najverjetneje povzročila človeška napaka pri prečrpavanju ene od surovin v skladiščni prostor. Eksplozija in požar, ki je sledil, sta močno poškodovala tovarno in delno tudi njeno okolico. Šlo je sicer za najhujšo industrijsko nesrečo v državi, uprava Melamina pa je škodo ocenila na približno 36 milijonov evrov.

Melamin je po nesreči obiskalo več politikov. Med temi tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je pri iskanju rešitev napovedal državno pomoč, in predsednica novega sklica DZ Urška Klakočar Zupančič. Napovedala je, da bo skladno s svojimi pristojnostmi in po svojih močeh skušala vplivati, da bo podjetje čim prej dobilo denarno pomoč.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.