L. PA. | 8. 11. 2023, 19:00

Odprla se bo prva varna soba za uživanje drog v Sloveniji: en prostor za kajenje in njuhanje, drugi za vbrizgavanje

Profimedia

Ne gre za potuho odvisnikom, ki bodo lahko v novem prostoru le opravili svoje in odšli, prisotni bodo namreč tudi usposobljeni ljudje, ki se bodo z njimi pogovorili o njihovih težavah.

Pred kratkim smo na portalu Metropolitan.si objavili pretresljivo izpoved Saše Kveder, matere odvisnika od prepovedanih substanc in avtorice knjige Tokrat bo drugače, v kateri je opisala pekel, ki ga zaradi sinove zasvojenosti preživlja že od njegovih najstniških let.

Kvedrova je med drugim opozorila na dejstvo, da v Sloveniji za zasvojene ni dovolj dobro poskrbljeno, tako so prepuščeni predvsem družinskim članom, ki sčasoma postanejo njihovi talci, ali pa cesti.

Prepričana je, da bi se morale odvisnikom zagotoviti varne sobe, ki bi jim omogočile, da bi se umaknili s ceste in ohranili človeško dostojanstvo, poleg tega pa bi se center mesta, v njenem primeru Ljubljane, razbremenil tavajočih brezdomcev in povsod odvrženih igel. 

Ljubljana svoje varne sobe sicer še nima, bo pa prvo varno sobo, ki je hkrati tudi prva v Sloveniji, kmalu dobila Nova Gorica. Po poročanju Primorskih novic se v dnevnem centru za uporabnike drog odpira januarja, Nova Gorica pa je bila kot lokacija na razpisu izbrana zato, ker dnevni center za uporabnike drog tam uspešno deluje že 17 let.

"Imamo zelo močno podporo občine, lokalne skupnosti, dobro povezavo z zdravstvenim domom, že dolgo časa pa opozarjamo, da varno sobo nujno potrebujemo, ker gre za najbolj učinkovit program pri zmanjševanju predoziranj zaradi uporabe drog in okužb, predvsem s hepatitisom C in tudi B, ter bakterijskih okužb," je za Primorske novice pojasnil Luka Mrak, vodja projekta, ki pri društvu Šent hkrati vodi program Terensko delo z uporabniki drog.

Mrak dodaja, da se z uvedbo varnih sob zmanjša uživanje drog na javnih mestih, ljudje ne vidijo, kako si nekdo iniciira drogo v parku v centru mesta, kar je velika problematika zaradi meščanov, pa tudi samih uporabnikov. Manj pa je tudi odvrženih injekcij, kar je ravno tako pomembno z vidika varnosti.

Profimedia

Po Novi Gorici tudi Ljubljana

Varna soba je del nacionalnega programa na področju drog, v njej pa sodelujejo slovensko združenje za duševno zdravje Šent, ministrstvo za zdravje, mestna občina Nova Gorica in novogoriški zdravstveni dom. Po varni sobi v Novi Gorici naj bi se ena odprla tudi v Ljubljani, kjer je problematika odvisnikov od drog vse bolj pereča.

Kot je septembra letos poročal Dnevnik, za nekoliko varnejše konzumiranje prepovedanih substanc v prestolnici trenutno skrbijo le v prostorih Stigme – društva za zmanjševanje škode zaradi drog.

Luka Mrak zatrjuje, da varna soba nikakor ne bo potuha za odvisnike, ki bodo tam lahko le odpravili svoje in odšli – veljal bo protokol, uporabnik ne bo prepuščen samemu sebi, v varni sobi bosta namreč prisotni medicinska sestra in socialna delavka, ki se bosta z njim pogovorili o zdravstvenih in drugih težavah. Odvisnikom bo na voljo en prostor za kajenje na folijo in njuhanje, drugi pa za vbrizgavanje.

Varne sobe so po informacijah Dnevnika v Sloveniji sicer dovoljene od leta 2013 kot prostor oziroma program, ki deluje pod okriljem ali nadzorom javnega zdravstva. V Evropi je za zdaj sto varnih sob v 13 državah, edina med balkanskimi državami jo ima Grčija, nam najbližja pa je bila do zdaj v Strassbourgu v Franciji, še poročajo Primorske novice.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol