STA/M.P. | 29. 9. 2022, 21:00

Vedno višja Ljubljanica, narasle tudi druge reke po Sloveniji

Bobo

Poleg posnetkov narasle reke Kolpe, ki ogroža domačine, tudi iz prestolnice poročajo o presentljivih prizorih. Poglejte!

Ljubljanica se razliva na območja običajnih poplav in bo naraščala tudi še ponoči, prav tako njeni pritoki, sporoča Arso. Reka se je razlila tudi po Ljubljanskem barju, v prestolnici so njeni bregovi narasli predvsem v bližini Cukrarne, kjer se je voda že razlila tudi izven struge.

Uporabnik Twitterja je delil objavo deroče reke in zapisal, da po dnevih deževja Ljubljanica deluje zelo "živahno".

Dež je v prestolnici zaenkrat prenehal, vendar pa je ponoči pričakovati še več padavin.

Strah pred nočjo

Od srede zvečer je po podatkih Arsa v večjem delu države padlo od 40 do 60 milimetrov, krajevno tudi okoli 100 milimetrov dežja. V naslednjih 24 urah bo predvsem na severozahodu ter v večjem delu osrednje Slovenije še lahko padlo od 50 do 100 milimetrov, krajevno lahko tudi okoli 200 milimetrov dežja.

Med 60 in 120 milimetrov dežja lahko krajevno pade tudi v porečju Kolpe. Glavnina padavin bo padla ponoči.

Po trenutnih napovedih še en padavinski maksimum pričakujejo v prvem delu noči na soboto, nato bodo padavine slabele in v soboto dopoldne ponehale.

Ob Kolpi poplavilo več hiš in cesto

V Osilnici Kolpa po besedah županje Alenke Kovač poplavlja na približno enakih območjih, kot je poplavljala pred 10 dnevi. Njen vodostaj se je ponoči močno dvignil, čez dan pa nato nekoliko upadel. Znova je poplavilo od 10 do 15 hiš, cesta Osilnica-Kostel je zaradi poplavljenega cestišča zaprta.

Edina pozitivno je, da hudourniki niso tako močni, kot so bili ob poplavah pred 10 dnevi.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je Kolpa v Prelesju in Kotu v občini Črnomelj poplavila cesto ter ogrožala stanovanjske objekte, gospodarska poslopja, gostinski lokal, osebna vozila ter čolne. Na pomoč so priskočili gasilci iz Starega trga ob Kolpi, ki so črpali vodo iz objektov ter postavili protipoplavne vreče s peskom. Težave so imeli tudi v Učakovcih, Vinici in Ziljah.

Kolpa je dosegla največji pretok v zadnjih 70 letiih, v spodnjem toku pa bo nraščala še vso noč,

Kolpa je dosegla največji pretok v zadnjih 70 letiih, v spodnjem toku pa bo nraščala še vso noč,

Bobo

Hudourniški plaz v Zagorju

Zaradi močnega dežja so imeli težave v Zagorju ob Savi, kjer je hudourniški plaz v naselju Podkraj v Zagorju ogrožal stanovanjsko hišo. Neurja in meteorna voda so med drugim povzročali težave v Celju, Velenju, Trbovljah, Hrastniku, Šmarju pri Jelšah in Škocjanu.

Poljanska Sora je prestopila bregove.

Poljanska Sora je prestopila bregove.

Bobo

Poljanska Sora je začela poplavljati v spodnjem toku, v zgornjem toku pa se pretok trenutno zmanjšuje. Gradaščica ima v zgornjem toku ustaljen pretok, v spodnjem toku se povečuje in bo še naraščala. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol