J. Z. | 29. 8. 2022, 16:37

Afera Dušan Smodej ali kako je za Fotopubom ostal le še Obup (VIDEO)

Twitter/JorgMackon/Uredništvo/fotomontaža

Neznanci so ponoči spremenili napis nad vhodom v stavbo, kjer naj bi prihajalo do zlorab, vse bolj pa po novem odmevajo tudi sumi domnevnih finančnih nepravilnosti Dušana Smodeja.

Prostori Fotopuba na Tivolski cesti v Ljubljani samevajo. Medtem ko policija nadaljuje s pridobivanjem obvestil o morebitnih sumih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in drugih kaznivih dejanj, ki naj bi jih storil novomeški kulturnik Dušan Josip Smodej, tam v zadnjih dneh ni bilo videti veliko dogajanja. 

Minulo noč se je to spremenilo. Neznanci so spremenili napis na tabli, premešali črke in s tem jasno pokazali, kaj menijo o dogajanju. Namesto napisa Fotopub zdaj pred prostori nekdanje bencinske črpalke visi napis Obup.

Očitki o spolnih zlorabah Smodeja, ki vse zanika, so v javnost prišli na profilu na družbenem omrežju Instagram. Čeprav doslej še ni uradnih prijav, pa policija, kot zagotavljajo, izvaja vse potrebne ukrepe in zbira obvestila o morebitnih sumih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in drugih kaznivih dejanj.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dušan Josip Smodej (@proti_nasilju_dusana_smodeja)

Policisti razgovore, s katerimi poskušajo ugotoviti morebitne oškodovanke kaznivih dejanj. Zaenkrat so vse aktivnosti usmerjene v preverjanje verodostojnosti in resničnosti vsebine zapisov na spletu o morebitnih storjenih kaznivih dejanjih, identifikaciji morebitnih žrtev teh dejanj ter potrditev obstoja morebitnih, pojasnjujejo na Generalni policijski upravi.

Zakaj niso oddajali poročil?

Društvo Fotopub, kjer so v zadnjih letih potekale nekatere provokativne kulturniške akcije, se je sicer redno prijavljalo na različne razpise ministrstva, ki jih to objavlja za podporo kulturnim programom in projektom, izbor projektov pa opravlja področna strokovna komisija. 

Društvo, ki ga je Smodej vodil, je kljub nepravilnostim v delovanju v zadnjih letih prejelo sredstva tako ministrstva za kulturo kot občin Ljubljana in Novo mesto.

Po podatkih iz aplikacije Erar je Društvo Fotopub med letoma 2019 in 2022 skupaj prejelo 77.651 evrov javnega denarja. Lansko poročilo ministrstva za kulturo razkriva, da so leta 2021 Fotopubu namenili 12.460 evrov. Poleg tega so prejeli tudi sredstva ljubljanske občine.

Vendar pa je sedaj postalo znano, da Smodej kot odgovorna oseba že več let ni oddajal poročil finančnega delovanja Fotopuba, prav tako od leta 2020 menda ni več lastnik blagovne znamke, poroča Delo

Uredništvo

Zapleta se z uporabo blagovne znamke

Društvo Fotopub pa nima le težav, ker ni oddajalo poročil. Za Delo se je oglasil tudi formalni lastnik blagovne znamke Fotopub, direktor novomeškega Lokal Patriota Gašper Beg. Pojasnil je, da so z Društvom Fotopub pogodbo podpisali leta 2017, blagovno znamko so jim predali v upravljanje do decembra leta 2020. Smodej pa je kljub poteku pogodbe nadaljeval poslovanje in pridobivanje sredstev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.