M.P./STA | 11. 8. 2022, 12:03

Vrhunec poletne sezone razkriva tudi NEPRIJETNE plati turizma, v porastu je ta pojav!

Profimedia/fotomontaža

Iz nekaterih slovenskih turističnih središč poročajo o velikih nevšečnostih zaradi prevelikega števila turistov, kaj se dogaja?

V gorenjskih turističnih središčih letošnje poletje opažajo porast kampiranja na črno. Kampiranje na krajih, kjer to ni dovoljeno, je ena najpogostejših kršitev državnih in občinskih predpisov, s katero se srečujejo kranjskogorski, bohinjski in blejski redarji.

Kršitev še enkrat več kot lani

Vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Bled, Bohinj in Železniki Primož Lah je pojasnil, da so letos obravnavali že okoli 250 kršitev zakona o javnem redu in miru s področja nedovoljenega kampiranja, kar je približno še enkrat več kot v tem času lani. V to statistiko še ni všteto prenočevanje v vozilih ali v parkih in parkiranje avtodomov izven urejenih parkirišč, kar prepovedujejo občinski odloki.

"Ta problematika je res pereča," je izpostavil Lah. Kot je pojasnil, se s tem spopadajo tako, da v večernem času naredijo obhod Bleda in Bohinja ter vse, ki se pripravljajo na to, da bodo prenočili na nedovoljenem kraju, opozorijo, da je to prepovedano ter jih napotijo drugam. Kdor opozorila ne upošteva, ga v jutranjem nadzoru odkrijejo in oglobijo.

Problem je tudi v tem, da so kampi na vrhuncu sezone praktično v celoti zapolnjena in legalno kampiranje niti ni mogoče.

Problem je tudi v tem, da so kampi na vrhuncu sezone praktično v celoti zapolnjena in legalno kampiranje niti ni mogoče.

Bobo

Nekateri tudi zavestno v kršitve 

A predpisana globa, ki znaša 83 evrov, ob takojšnjem plačilu pa 41,50 evra, je dostikrat nižja od prenočevanja v kampu. Zato se marsikdo celo zavestno odloči za kampiranje na črno.

Med kršitelji so večinoma tujci, ki se izgovarjajo, da ne poznajo lokalnih predpisov.

Vendar pa, kot je izpostavil Lah, tako bohinjska kot blejska občina intenzivno delata na informiranju in osveščanju, prav tako je na turistih, da se že vnaprej pozanimajo, kaj je dovoljeno in kaj ne.

Več nezakonitih prenočitev tudi med avtodomarji

Tudi avtodomarjev je v Sloveniji vse več, a številne občine nimajo dovolj infrastrukture za tovrstna vozila. Tako se tudi med njimi pojavljajo kršitve zaradi nedovoljenega parkiranja, črnega kampiranja, pa tudi težave s smetenjem.

 Zaradi napačnega parkiranja so v primerjavi z lani izdali za kar 400 odstotkov več glob.

V Kranjski Gori so letos na izzive, ki jih prinaša nedovoljeno kampiranje v naravi, odgovorili z ureditvijo novega postajališča za avtodome in z drugimi novimi parkirišči za vozila, Zaposlili so tudi dva nadzornika parkirišč, ki skupaj z redarji dnevno patruljirata od Mojstrane do Rateč. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.