R.S. | 13. 7. 2022, 17:53 | Vir: STA

Vse oči bodo uprte v predsednico državnega zbora

Profimedia

Političarka ima prihodnji teden pomembno nalogo, zaradi katere bo spet v središču pozornosti. Za kaj gre? 

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič bo razpisala tako lokalne volitve kot tudi volitve predsednika republike.

Profimedia

Prve bodo v skladu z zakonom potekale tretjo nedeljo v novembru, torej 20. novembra. Datum predsedniških volitev uradno še ni znan, v skladu z zakonskimi roki pa je prvi možni datum 23. oktober.

Datum lokalnih volitev namreč določa že zakon. Novela zakona o lokalnih volitvah, sprejeta novembra 2017, je kot stalen datum rednih lokalnih volitev določila tretjo nedeljo v novembru. Te bodo tako letos v vseh 212 občinah potekale 20. novembra.

Volitve v občinske svete

Volivke in volivci pa se bodo na njih izrekali tako o županih kot članih občinskih svetov, ki imajo glede na velikost občine različno število članov, v skladu z zakonom od sedem do 45.

V občinah, kjer prebivajo pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti, bodo volili tudi predstavnike teh skupnosti v občinski svet.

V občinah z ustanovljenimi ožjimi deli pa bodo hkrati potekale še volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Zakon namreč določa, da se te volitve opravijo istočasno kot redne volitve v občinske svete, razpišejo pa jih župani. Kandidate oz. kandidatne liste lahko določijo politične stranke v občini, lahko pa jih vložijo tudi volivci.

Nekaj kandidatov je sicer svoje kandidature že naznanilo, med drugim podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos, odvetnica Nataša Pirc Musar, psihoanalitičarka Nina Krajnik, nekdanji zunanji minister Anže Logar, glasbenik Gregor Bezenšek mlajši in župan Kočevja Vladimir Prebilič.

Za vložitev kandidature je potrebnih 5000 podpisov volivcev oziroma podpora stranke in bodisi treh poslancev ali 3000 volivcev oziroma podpisi 10 poslancev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.