Ni. Vu. | 23. 11. 2023, 13:50

Rdeča luč iz deželice na sončni strani Alp: Vučićev kandidat za veleposlanika v Sloveniji več kot očitno ni dobrodošel

YouTube/posnetek zaslona

Aleksandar Vučić je na diplomatsko misijo v Ljubljano želel poslati človeka, ki v Sloveniji več kot očitno ni dobrodošel. 

Predvolilna kampanja je v Srbiji v polnem teku, ob tem pa se vse bolj zdi, da novice o aferah, koruptivnih dejanjih in protestih številnih delavcev po vsej državi vse bolj odmevajo tudi drugod po regiji. Javnost v Srbiji dobro pozna "kvalitete" in biografije kadrov vladajoče stranke SNS: prepisani doktorati, povezanost s kriminalnimi tolpi, pomanjkanje strokovnosti, podkupljivost, to so le nekatere od vse prej kot pozitivne lastnosti, ki označujejo kadre SNS. Ti so – tako se zdi – prav zaradi naštetega idealna rešitev Aleksandra Vučića za visoke javne funkcije ...

Pred nekaj meseci smo lahko v medijih prebrali novice, da bo nekdanji voznik guvernerke nacionalne banke Srbije, nato uslužbenec ter direktor pošte in za konec celo minister Zoran Đorđević postal novi veleposlanik Srbije v Sloveniji. Slovenija bi morala le še potrditi Đorđevića, toda do tega ni prišlo. In po vsem sodeč Đorđević dejansko ne bo mogel prevzeti načrtovane funkcije. Druge države pri preverjanju kadrov očitno niso tako površinske kot Aleksandar Vučić …

Kot piše Delo, Đorđević ne bo dobil soglasja Slovenije, čeprav drži, da slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ne želi komentirati postopka za izdajo soglasja za vodje diplomatskih misij v Sloveniji.

Načeloma v slovenski diplomaciji do izdaje soglasja pride šest do osem tednov po predlogu, če seveda ni ovir za njegovo izdajo. Za dovoljenje je potrebno soglasje pristojnih institucij, od ministrstva za zunanje zadeve do policije, pravosodnih organov in slovenske obveščevalno-varnostne službe, ena le-teh pa naj bi izrazila "formalno zadržanost" do Đorđevića.