Iz Beograda Nikola Vuković | 22. 11. 2023, 10:49

Aleksandar Vučić pred volitvami ne spi mirno: predsednik operira tudi z lažmi, hkrati pa brez sramu celo krši zakone

Profimedia

Pred decembrskimi volitvami je v Srbiji vse več takšnih, ki so prepričani, da bi se lahko aktualni predsednik države po preštetih glasovnicah znašel v vse prej kot prijetnem položaju.

Počasi se približujejo decembrske volitve v Srbiji, ki so do zdaj dvignile veliko prahu v tamkajšnji javnosti, vse pa seveda zanima, kako bo oblast razdeljena po preštetih glasovnicah. V središču pozornosti so predvsem volitve v Beogradu, kjer ima – tako strokovnjaki – opozicija kar velike možnosti, da z oblasti izrine vladajočo stranko SNS. Hkrati nekateri opozicijski politiki in državljani gojijo upanje, da bi oblast SNS lahko bila ogrožena tudi na republiški ravni.

Različne raziskave in ocene kljub vsemu največ glasov pripisujejo stranki SNS, vendar se zdi, da bo glavna bitka dejansko potekala po volitvah, ko bo treba sestaviti koalicijo, ki bo prevzela oblast tako v Beogradu kot na republiški ravni. 

Predvolilna kampanja je kakopak že v polnem teku in tudi predsednik Aleksandar Vučić, čeprav ni več član SNS, nastopa na mitingih, se pojavljala na televiziji in je od prvega dne vodilni in najbolj izstopajoči obraz vladajoče stranke. V kampanji skupaj s svojimi somišljeniki žal vsakodnevno širi tudi laži in neutemeljene obtožbe na račun visokih funkcionarjev opozicijskih list, česar pa so njegovi nasprotniki in kritiki tako ali tako že vajeni.

Profimedia

"Aleksandra Vučića sem prijavil agenciji za preprečevanje korupcije, saj kot predsednik Srbije nezakonito deluje v volilnih dejavnostih," je ob tem poudaril nekdanji srbski sodnik Savo Đurđić in še dodatno začinil že tako ali tako precej razgreto ozračje pred volitvami, ki bodo v Srbiji na sporedu 17. decembra.

Aleksandar Vučić bo kakopak poskušal še okrepiti svojo moč v državi, a je hkrati res, da je opozicija tokrat stopila skupaj in zdi se, da je vedno več takšnih, ki se na vse možne načine trudijo, da bi v državi zavel močan veter sprememb.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol