A. B. | 11. 1. 2023, 09:35

Z minimalno plačo bo letos moralo preživeti več kot petdeset tisoč ljudi

Profimedia

Slovenija beleži visoke podražitve, a nizke in skoraj mizerne plače nekaterih prebivalcev ne omogočajo kritja vseh življenjskih stroškov. Mnogi se borijo za preživetje. To dokazujejo tudi podatki Finančne uprave. 

 

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je na podlagi obrazcev, ki predstavljajo osnovo za izplačilo plač, povedali, da bo po novih podatkih obračunov minimalno plačo prejemalo med 77 in 90 tisoč ljudi. Na ministrstvu za delo so tudi napovedali, da bo minimalna plača letos med 1200 in 1225 evri bruto.

Tragična slika v času krize 

Z vstopom v novo leto so se v Sloveniji odvile nove podražitve, ki močno vplivajo na vsakodnevno porabo prebivalcev Slovenije. Že v lanskem letu so močno narasle cene elektrike in plina, zabeležili smo najvišje cene goriv, v letošnjem letu pa so sledile vnovične podražitve, tudi tobačnih izdelkov, za katere je zdaj treba odšteti tudi do pet odstotkov več.

Po podatkih, ki jih je Žurnal 24 pridobil od ministrstva in zajemajo obdobje od novembra letos, slikajo žalostno in hkrati skrb vzbujajočo sliko. Pri izračunih so upoštevali zaposlene, ki delajo polni delovni čas in so delo opravljali pri istem delodajalcu ves mesec. Upoštevali so vrsti dohodka 1001 (plača in nadomestila plače) in 1091 (plača in nadomestila za delavce, napotene v tujino). 

Novembra lani je 77.093 prebivalcev Slovenije prejemajo 1200 evrov plače bruto, 13.107 zaposlenih je moralo preživeti z med 1200 in 1225 evri bruto plače. 

Negotove razmere in dvig plač 

Negotove razmere v Sloveniji, ki so nastale zaradi energetske draginje, se izkazujejo tudi z zahtevami po dvigu minimalnih plač, ki naj bi po besedah ministra Luke Mesca olajšale in pokrile stroške za dvig cen, s katerimi se drastično soočamo. A gospodarstveniki opozarjajo, da njegovi načrti niso brez napak. Blaž Cvar, predsednik OZS je v oddaji 24 ur dejal, da je "100 evrov plus prispevki kar precej visok dvig plače", čeprav se strinja in podpira primerne plače za zaposlene, ki se morajo neizogibno nanašati na trenutne razmere.

Profimedia

Kristina Georgieva, direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF), je napovedala, da v novem letu približno tretjino sveta in polovico Evropske unije čaka recesija, zaradi česar je sprožila mnogo debat o zanesljivosti njenih besed, predvsem pa, kaj se bo zgodilo v Sloveniji. "Zakaj? Ker se tri gospodarsko najmočnejše države; ZDA, Evropa in Kitajska, upočasnjujejo hkrati," je povedala in dodala, da je vojna v Ukrajini zelo prizadela Evropsko unijo. "Pričakujemo, da bo tretjina sveta to leto v recesiji. Tudi države, ki ne bodo, se bodo počutile, kot da so. Prizadetih bo na milijone ljudi," je v intervjuju za Face the nation pojasnila Georgieva. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol