J. B. | 13. 9. 2022, 14:24

Za polovico manjši račun za vodo? V teh težkih časih je rešitev zelo preprosta

Profimedia

Strokovnjaki opozarjajo na varčnejše in trajnostno ravnanje z vodo. Obstaja način, s katerim boste precej manj obremenili svojo denarnico.

Poletje se bo kmalu poslovilo, na obzorju je vremenska sprememba, ki bo tudi v našo državo prinesla občutne ohladitve. Ker živimo v sila negotovih časih in ker gredo cene številnih življenjskih dobrin v nebo, se prihajajoče zime marsikdo boji. Strokovnjaki opozarjajo, da prihaja obdobje, ko bodo ljudje za ogrevanje plačevali neprimerno več, kot so v preteklosti. 

Številni Slovenci so se ob tem z višjimi računi spopadali že v poletnih mesecih. Razlog? Sila visoke temperature so poskrbele za sušo, ki je vodila do številnih drugih nevšečnosti. Gasilci so se spopadali s požari, tudi na Krasu, kjer je pogorelo kar 3600 hektarjev gozdov in drugih zemljišč.

Profimedia

Suša je oklestila pridelek, zaradi večmesečnega padavinskega primanjkljaja je bila marsikje motena oskrba z vodo, skupna ocena nastale škode pa naj bi neuradno znašala najmanj 70 milijonov evrov. 

Strokovnjaki opozarjajo, da smo bili priča najhujši suši v zadnjih 100 letih, tudi v prihodnje pa bi se lahko scenarij iz letošnjega poletja zaradi podnebnih sprememb žal ponovil. Še več, pričakovati je, da bo suša vedno bolj kazala svoje zobe, zato je toliko pomembnejše varčnejše in predvsem trajnostno ravnanje z vodo.

Toda kljub črnim napovedim obstaja rešitev, ki je zelo preprosta. Deževnica. Če bi jo uporabljali zgolj za splakovanje stranišč, pranje perila in avtomobilov, zalivanje travnatih površin in čiščenje okolice doma, bi po ocenah nekaterih strokovnjakov lahko prihranili do 50 odstotkov pitne vode, ki je iz leta v leto dražja.

Kot je pred leti za Delo pojasnil Zdravko Skubic, se je pitna voda v zadnjih 20 letih podražila bolj kot gorivo! Z uporabo deževnice v gospodinjstvu ne bi zgolj blagodejno vplivali na zaloge pitne vode, marveč bi lahko na ta način znižali tudi mesečne stroške. Po oceni strokovnjakov tudi za polovico.

Dve vrsti zbiralnikov

Ob tem se seveda poraja vprašanje, kako deževnico spremeniti v uporabno vodo? Preprosto: z uporabo zbiralnikov deževne vode. Nadzemni zbiralniki so priporočljivi za tista gospodinjstva, v katerih bi deževno vodo v glavnem uporabljali za zalivanje, pranje avtomobila in čiščenje okolice.

Profimedia

Ključno je, da se v nadzemnih zbiralnikih velikokrat zamenja celotna zaloga vode. V nasprotnem primeru lahko začnejo v zbiralniku nastajati alge. Na njihov razvoj najbolj blagodejno vplivajo svetloba, visoke temperature in stoječa voda.

Prednosti uporabe deževnice:
- mehka voda, ki ne vsebuje mineralov
- ne nastane vodni kamen
- ne pušča belih apnenčastih lis na posodi
- manjša poraba pralnega sredstva
- perilo je mogoče prati brez mehčalca
- daljša življenjska doba pralnih strojev
- blagodejen vpliv na rastline, saj ne vsebuje železa in drugih kovin

V zemljo vkopani zbiralniki so večji in omogočajo kakovostnejšo skladiščenje deževnice. Voda je v tem primeru namreč zaščitena pred sončno svetlobo in toploto, hkrati ima skozi celotno leto ustrezno nizko temperaturo, kar preprečuje razvoj mikroorganizmov, alg in bakterij. Pod zemljo skladiščena voda v zimskih mesecih tudi ne zmrzne.

Od 1500 do 3500 evrov

Strošek namestitve zbiralnika s prostornino 5000 litrov, ki zadostuje za potrebe štiričlanske družine, je od 1500 do 3500 evrov. Po ocenah strokovnjakov se naložba v povprečju povrne v dveh oziroma treh letih, saj se zaradi uporabe zbiralnika jasno znižajo stroški porabe pitne vode.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel