Marijana Podhraški | 24. 11. 2023, 20:00

Slovenska jama, ki vodi v pekel (a na srečo jo poznajo le redki)

Vhod v jamo Tolminskih korit.

Profimedia

Čeprav mnogi pred njo trepetajo že dolga stoletja, je manj znano, da se ta nahaja prav pri nas.

Legenda pravi, da je v Tolminu kratek čas bival srednjeveški italijanski pesnik Dante Alighieri (1265-1321) in avtor znamenite Božanske komedije. Med sprehodi in raziskovanjem okolice okrog Tolmina ga je pot zanesla tudi v bližnja Tolminska korita - dih jemajočo naravno znamenitost na najnižji vstopni točki v Triglavski narodni park. 

Tolminska korita

Tolminska korita

M.P.

Ti, ki vstopaš, pusti vse upanje! 

V svoji pesnitvi Božanska komedija Dante zaide v temnem gozdu, tam ga sreča Vergil in mu ponudi svoje spremstvo po devetih krogih pekla. Zgodba o Danteju in njegovem pohodu po Tolminskih koritih pravi, da je pesnik našel in vstopil tudi v Zadlaško jamo. In prav ta jama naj bi ga navdihnila za pisanje najtemnejših oziroma "peklenskih" verzov večnega epa.

Zadlaška jama, tudi Dantejeva jama, imenovana po vasi Zadlaz blizu Tolmina, je ena od mnogih jam, po katerih so se odtekale vode soškega ledenika. Jamski splet je dolg 1140 m, globok 41 m, v jami pa so tudi tri dvorane.

Najsi bo mit ali resnica, a leta 1929, ko je Primorska spadala pod Italijo, je bil sredi Tolmina postavljen Dantejev doprsni kip. Po naročilu mesta Firence, ki je bilo pobrateno s Tolminom, ga je izdelal italijanski kipar Mario Moschi. Kip je še danes na ogled v Tolminskem muzeju, kjer je del stalne muzejske razstave. 

Stara tolminska razglednica.

Stara tolminska razglednica.

WIkipedia

Do pekla skozi "mogočna vrata"

Ko Dante in Vergil vstopita v pekel, so nad vrati — po besedilu iz Božanske komedije — izpisani znameniti verzi: "Tu skozi do trpečega greš mesta, tu skozi pot gre v večne bolečine, tu skozi k pogubljenim pelje cesta ..."

Pekel sestavlja devet krogov, po katerih so razporejeni grešniki od blažjih k hujšim (nekateri od krogov so še nadalje razdeljeni). V peklenskem preddverju bivajo duše nekristjanov, če na hitro naštejemo kroge, pa gredo takole: prvi krog je predpekel, v katerem so predkrščanski pravičniki, v drugem krogu so pohotneži, v tretjem požeruhi, v četrtem pohlepneži, v petem lenuhi, v šestem neverniki, v sedmem nasilneži, v osmem prevaranti in v devetem izdajalci - ta je tudi najgloblji del pekla, kjer biva tudi njegov vladar Lucifer.

Dante in rimski Vergil opazujeta prebivalce Pekla. Avtor slike je francoski slikar William-Adolphe Bouguereau.

Dante in rimski Vergil opazujeta prebivalce Pekla. Avtor slike je francoski slikar William-Adolphe Bouguereau.

Wikipedia

Navdih za Pekel, prvi del Božanske komedije (sledita še vice in nebesa), naj bi Dante dobil prav po raziskovanju Zadlaške jame – približno 1500 metrov dolgega jamskega sistema v današnji Sloveniji, jama je kasneje dobila tudi ime po pesniku.

"Sredi popotovanja našega življenja sem se znašel v temnem gozdu, kjer se je ravna pot izgubila." (Dante Alighieri, Pekel)

"Sredi popotovanja našega življenja sem se znašel v temnem gozdu, kjer se je ravna pot izgubila." (Dante Alighieri, Pekel)

Profimedia/fotomontaža

Še glede obiska

Zadlaška jama sodi med zahtevne turistične jame, zato je za obisk potrebno spremstvo jamarskega vodnika in primerna pohodniška oprema. Leta 1922 so jo prvi raziskali in izrisali člani planinskega kluba Krpelj ter jo pozneje tudi prilagodili obisku - vklesali stopnice in poglobili rove. Dokončno jo je raziskala in izrisala Jamarska sekcija PD Tolmin leta 1977.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol