T. R. K. | 11. 4. 2024, 10:06

Zaskrbljujoče ugotovitve: iz meseca v mesec več Slovencev brez osebnega zdravnika

Zdravnik

Profimedia

Iz meseca v mesec se število pacientov brez izbranega osebnega zdravnika povečuje ...

Pomanjkanje družinskih zdravnikov v zadnjih letih predstavlja perečo problematiko. V Zdravstvenem domu Ljubljana je nedavno začela delovati nova ambulanta za neopredeljene zavarovane osebe, ki je sicer enajsta ambulanta v okviru ZD Ljubljana. Iz zdravstvenega doma so za Svet24 sporočili, da se bodo prednostno opredeljevali pacienti, ki so imeli v tej enoti nazadnje izbranega zdravnika in imajo tu tudi zdravstveno dokumentacijo. 

Iz meseca v mesec se število pacientov brez izbranega zdravnika povečuje. Vsak mesec naj bi jih bilo glede na podatke ZZZS več kot tisoč več. Kot so na ZZZS povedali za Svet24, je v Sloveniji kar 135.684 oseb brez splošnega zdravnika. Številka vključuje tako otroke in odrasle, tako tujce kot slovenske državljane. 

Zdravnica

Zdravnica

Tina Kosec/Bobo

V marcu število nekoliko znižalo

Če primerjamo, je bilo tako leta 2020 brez osebnega zdravnika 111.549 oseb (odrasli in otroci), februarja letos pa že več kot 140.000 prebivalcev Slovenije, kar je sedem odstotkov vseh, ki so zdravstveno zavarovani. V marcu pa se je število nekoliko znižalo. 

Z največjimi težavami se sicer srečujejo v Ljubljani, kjer skoraj 31.000 prebivalcev nima osebnega zdravnika, sledi pa Maribor kjer osebnega zdravnika nima 7000 prebivalcev. Jasno je tudi, da ambulante za neopredeljene predstavljajo začasno rešitev. Po zakonu bodo delovale le še do konca leta, nato pa se bo morala najti trajna rešitev.