P.M. | 1. 12. 2022, 19:30

Zdravstveni minister: "Tudi sam se zavedam, kako globoko je zabredlo naše zdravstvo"

Žiga Živulovič jr./Bobo

Med drugim je napovedal, katerim zdravstvenim delavcem se obeta dvig plač ter za koliko. 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na zdravnike in zobozdravnike naslovil pismo. Z njim jih seznanja z vladnim predlogom zvišanja plač in končno ureditvijo problematike znotraj celostne reforme, ki da ostaja trdna zaveza te vlade.

Kaj zdravnikom ponuja vladni predlog?

"Naš zdravstveni sistem je zabredel, brez celostne prevetritve se mu ne piše nič dobrega," je med drugim zapisal v pismu, pod katerega sta se podpisala tudi oba državna sekretarja Ministrstva za zdravje, ki izhajata iz zdravniške stroke. Kot pravi minister, vladni predlog ob nepredvidljivi zimi in pomladi ponuja, kar je v dani makroekonomski situaciji možno in naslavlja predvsem tiste, ki začenjajo poklicno pot, kakršnih je po njegovih besedah več kot polovica.

Po vladnem predlogu bi se jim plača zvišala za 20 odstotkov. Za 8 odstotkov s 1.1.2023, razlika pa le tri mesece kasneje, s 1.4.2023.

Minister obljublja uveljavitev novega plačnega sistema s 1.1.2024.

Minister obljublja uveljavitev novega plačnega sistema s 1.1.2024.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Kot dodaja, vladni predlog ne pušča v ozadju tistih z izkušnjami in velikim bremenom odgovornosti ter da bi po vladnem predlogu vsi, "ki so obtičali na 57. plačnem razredu, sedaj prešli s 1.4.2023 v 59. plačni razred." Hkrati pa da bodo pridobili možnost dodatnih napredovanj, kar za nekatera delovna mesta pomeni tudi končni 66. plačni razred.

Je res pritiskal na Fides, naj podpišejo predlog? 

Na komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so prejeli prijavo v zvezi z domnevnim izvrševanjem pritiskov ministra za zdravje na sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Bešiču Loredanu očitajo, da naj bi v telefonskem pogovoru od vodje Fidesovih pogajalcev Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado.

Nebojša Tasić/STA

Minister naj bi dejal, da ima "ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides".

Na podlagi prijave so uvedli postopek predhodnega preizkusa, kar pomeni, da pridobivajo vso relevantno dokumentacijo, ali gre v tem primeru za sum kršitev določb iz njihove pristojnosti. Primer bodo na komisiji obravnavali prednostno, so povedali.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ