20. 5. 2022, 19:30 | Vir: STA

Združevanje LMŠ, SAB in Gibanja Svoboda v polnem teku

Bobo/STA/fotomontaža

Če odločitev podprejo še preostali organi vseh strank, lahko združitveni kongres pričakujemo še pred lokalnimi volitvami.

Organi strank LMŠ in SAB so začeli postopke združevanja pod okrilje Gibanja Svoboda. Svet Stranke LMŠ je v četrtek sprejel sklep, da bo o pripojitvi LMŠ h Gibanju Svoboda odločal zbor članov stranke. Neuradno naj bi sklep o pridružitvi stranki Gibanje Svoboda v sredo sprejel tudi svet stranke SAB. Združitveni kongres je pričakovati jeseni.

Pobudo za pripojitev stranke LMŠ h Gibanju Svoboda je izvršni odbor LMŠ podprl že 12. maja. V četrtek pa je to odločitev potrdil še svet stranke.

Svet LMŠ je predsednika stranke Marjana Šarca pooblastil za podpis ustreznih dokumentov za začetek postopka. Postopek pripojitve bo s strani LMŠ vodil nekdanji vodja poslanske skupine Brane Golubović. Šarec je sicer kandidat za obrambnega ministra v Golobovi vladi.

Odločitev o združevanju morajo potrditi še najvišji organi 

Neuradno je sklep o pridružitvi k stranki Gibanje Svoboda v sredo sprejel tudi svet SAB. Predsednico SAB Alenko Bratušek, ki bo kandidatka za državno sekretarko in pozneje za ministrico za infrastrukturo, je svet stranke pooblastil za podpis dokumentov o združevanju, ki ga bo vodil generalni sekretar SAB Jernej Pavlič.

Postopke združevanja bo s strani Gibanja Svoboda vodil generalni sekretar Matej Arčon. Odločitev o združevanju morajo potrditi še najvišji organi vseh treh strank, pri Gibanju Svoboda in SAB kongres stranke, pri LMŠ pa zbor članov. Organi posameznih strank bodo predvidoma v juniju, združitveni kongres pa je pričakovati pred jesenskimi lokalnimi volitvami.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.