15. 11. 2022, 18:02 | Vir: STA

Zimska služba je že začela z delovanjem

Bor Slana/Bobo

Če še niste pripravljeni na zimske razmere na cestah, ste eni izmed redkih. Ne le da je že čas, ko smo morali pospraviti svoje letne pnevmatike in jih zamenjati za zimske, v polni pripravljenosti so že tudi tisti, ki bodo poskrbeli, da se bomo lahko vozili tudi, ko bo nam ponagajalo zimsko vreme.

Uradno je začela delovati zimska služba, ki bo v prihodnjih zimskih mesecih skrbela za prevoznost in pretočnost slovenskih cest.

Na Darsu in direkciji za infrastrukturo zagotavljajo, da so skladišča soli polna, oprema in zaposleni pa pripravljeni na delo. Na policiji medtem opozarjajo voznike na uporabo obvezne zimske opreme.

Pripravljeni na zimo

Direkcija za infrastrukturo opravlja s 6000 kilometri glavnih in regionalnih cest, na katerih zimsko službo izvaja devet koncesionarjev. Zimsko službo se izvaja iz 55 tako imenovanih cestnih baz. "Na teh bazah se v zimskem obdobju izvaja neprekinjeno dežurstvo, to pomeni, da se spremlja stanje in prevoznost cest ter seveda vremensko napoved," je dejal direktor področja državnih cest v Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo Andrej Rejec.

Koncesionarji pri tem po Rejčevih besedah uporabljajo najmodernejši cestno-vremenski informacijski sistem in pa omrežje 35 cestno-vremenskih postaj in 120 kamer. Ob poslabšanju razmer, torej napovedi sneženja ali poledice, se poleg dežurne službe aktivirajo tudi plužne in posipne skupine. Koncesionarji razpolagajo s skupno več kot 400 plužnimi in posipnimi skupinami ter s številnimi specialnimi stroji, kot so snežne freze, rovokopači in nakladači, ki se uporabljajo ob večjih količinah snega, je predstavil Rejec.

Prevoznost in varnost cest bo v zimskih razmerah zagotavljalo skupno več kot tisoč zaposlenih pri koncesionarjih, upravljavcu ceste, nadzorniku nad rednim vzdrževanjem, pa tudi zaposleni v prometno-informacijskem centru in centru za upravljanje in vodenje prometa.

Soli na pretek

Skladišča soli so po Rejčevih besedah polna, k čemur so pripomogle tudi večje količine soli, ki so ostale neporabljene prejšnjo zimo. "Koncesionarji imajo trenutno na cestnih bazah na razpolago okoli 25 tisoč ton soli, v centralnih skladiščih še dodatnih 40 tisoč ton soli, za dodatnih 20 tisoč ton pa imajo že dogovorjene dobave," je dejal.

Bor Slana/Bobo

Dars, ki upravlja z avtocestami in hitrimi cestami po državi, za povprečno zimo potrebuje približno 20 tisoč ton različnih posipnih materialov. Tudi njihova skladišča posipnih materialov polna in so ustrezno pripravljeni na začetek zime.

Vozniki, ste pripravljeni na zimske razmere?

Pred neposrednim začetkom zimskega obdobja so preverili tudi tehnično opremo ter opravili izobraževanje zaposlenih. "Bistvo pri izvajanju zimske službe pa ni samo naše delo, ampak tudi sodelovanje z voznicami in vozniki, predvsem v smislu, da v primeru plužnih skupin na terenu prilagodijo vožnjo," je poudaril.

Ne pozabite, od 15. novembra naprej morajo biti vsa vozila opremljena z ustrezno zimsko opremo. Ali so vozila pravilno opremljena, bodo v teh dneh poostreno preverjali policisti.

Vozniki so dolžni tudi ustrezno očistiti vozila, preden se odpravijo na pot, zato priporočajo, da sta v vozilu strgalo za let in metlica za čiščenje. Ne pozabite še na najpomembnejše: samo vožnjo prilagodite zimskim razmeram.