J. B./STA | 22. 2. 2024, 12:41

Svet športa zavit v debel plašč žalosti: umrla legenda, ki je dosegla enega najbolj presenetljivih uspehov

Profimedia

Že kot nogometaš je gole zabijal kot po tekočem traku, kasneje pa se je v zgodovino vpisal predvsem kot sila uspešen trener.

V 79. letu starosti je za posledicami dolgotrajne bolezni umrl nekdanji portugalski nogometaš in trener Arur Jorge. Jorge je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja vodil zasedbo Porta, ki je v sezoni 1986/87 precej presenetljivo slavila v nekdanji različici lige prvakov.

S tem se je podpisal pod enega največjih uspehov v zgodovini portugalskega nogometa in tudi pod enega največjih presenečenj v zgodovini tega športa. V finalu je takrat Porto po preobratu na Dunaju premagal Bayern iz Münchna z 2:1.

Morda vas zanima tudi:

V trenerski karieri je poleg portugalskih klubov, kot so Porto, Benfica, Academica, Vitoria Guimaraes, Portimonense in drugi, v tujini vodil še Paris Saint-Germain, Vitesse, Tenerife, CSKA Moskvo, Al Hilal ter švicarsko reprezentanco. S PSG je bil francoski prvak sezone 1993/94, s Portom pa državni prvak v sezonah 1984/85, 1985/86 in 1989/90.

V igralski karieri je zastopal Porto, Academico, Benfico in Belenenses ter na 245 ligaških tekmah dosegel 160 golov, kar ga uvršča na 15. mesto večne lestvice. Za portugalsko izbrano vrsto je zbral 16 nastopov in dosegel en gol.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol