R.S. | 12. 6. 2023, 11:48

Spite več kot dovolj, vendar ste še vedno utrujeni? Strokovnjak pojasnjuje, kaj je narobe

Profimedia

Vsakdo si želi dober spanec, ki nas napolni z energijo. Včasih pa tudi 8 ur spanca ni dovolj, da normalno funkcioniramo. Kaj se skriva v ozadju? 

Po osmih urah spanca bi morali skočiti iz postelje in veselo začeti dan. Včasih pa se zbudimo utrujeni in nerazpoloženi. Za to je verjetno krivih nekaj dejavnikov, ki jih je na srečo mogoče odpraviti. 

Potrebujete več kot 8 ur spanca

Nedavna študija je razkrila, da je povprečna potreba po spanju 8 ur in 25 minut, plus ali minus 10 minut, vendar 13,5 odstotka prebivalstva potrebuje 9 ur ali več spanja na noč"Če spite osem ur in se še vedno počutite utrujeni, morda potrebujete več počitka. Osem ur je dobro izhodišče, vendar vsi potrebujemo različno količino spanja. Poskusite iti spat malo prej kot običajno in preverite, kako se boste počutili," za Rise Science pojasnjuje zdravnik Chester Wu

Profimedia

Precenjujete čas spanja

Ste povsem prepričani, da spite osem ur na noč? Ko razmišljamo o številu ur spanja, mnogi gledamo na čas, ki ga preživimo v postelji. Toda če se v posteljo spravite ob polnoči in vstanete ob osmih zjutraj, to ne pomeni vedno osem ur trdnega spanca. Upoštevati morate učinkovitost spanja. To je merilo, koliko časa dejansko spite v postelji. Potrebno je upoštevati čas, ki ga potrebujete, da zaspite in morebitna nočna prebujanja. 

Imate spalni dolg

Spalni dolg je skupni seštevek, koliko spanja dolgujete svojemu telesu. Primerja se z vašimi potrebami po spanju. Če potrebujete osem ur spanja na noč, a ste v zadnjem času spali le šest ur, se vam je nabralo kar nekaj spalnega dolga. Tudi ko se v noči naspite v celoti, se lahko ob prebujanju še vedno počutite zaspani, ker imate dolgotrajen spalni dolg. Vaše telo želi več spanja, da bi nadoknadilo zamujeno. 

Profimedia

Niste usklajeni s svojim cirkadianim ritmom 

Cirkadiani ritem določa čas vašega spalnega cikla, nihanje telesne temperature in proizvodnjo določenih hormonov. Če z njim niste usklajeni - delate v nočnih izmenah ali spite neredno, imate premalo energije. Nizka energija se lahko pojavi tudi, če spite dovolj. 

V nedavni študiji spanja sta sodelovali dve skupini udeležencev, ki sta spali enako dolgo, vendar je ena skupina spala po rednem urniku. Skupina z rednim spanjem je imela več energije in budnosti. Če niste usklajeni s svojim cirkadianim ritmom, lahko tudi težko zaspite pred spanjem, kar lahko vodi v velik spalni dolg in še večjo zaspanost. Rešitev: poiščite urnik spanja, ki vam ustreza, in se ga držite tudi ob prostih dnevih. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord