J. Z. | 21. 8. 2022, 12:58

Avstralija ne popušča: visoka kazen za moškega, ki je plezal na sveto goro Uluru

Profimedia

Oblasti v Viktoriji so oglobile moškega, ki je storil nekaj prepovedanega. Zaradi vzpona na eno najlepših avstralskih turističnih znamenitosti bo moral globoko seči v žep. 

Avstralija je prvič po letu 2019, ko je prepovedala plezanje na goro Uluru, izrekla denarno kazen za Simona Daya, ki ni spoštoval predpisov. 

Prepoved plezanja na osamelec v puščavi so sprejeli leta 2017, v veljavo pa je stopila pred tremi leti. Pred tem je vsako leto na Uluru splezalo na tisoče popotnikov, poroča ABC News

Tamkajšnje sodišče je plezalca obsodilo za dve dejanji - hojo po zaprtem rezervatu in vstop v prepovedano območje. 44-letnik bo moral plačati kazen v višini 2500 dolarjev

Vzpon je lahko tudi nevaren 

Upravnik tega območja, Parks Australia, ki združuje aboridžinske lastnike zemlje, je pozdravil takšno odločitev sodišča. 

Profimedia

Za aborigine, prvotne naseljence Avstralije, je Uluru sveti kraj. Upravniki bodo zato v prihodnje še pogosteje preverjali, da ne bi kdo vstopal na ta kraj. 

Odločitev, da se prepove vzpon na osamelec, je sicer pred leti sprožila kar nekaj negodovanja, saj so se številni turisti podajali tja. 

A vzpon je lahko tudi nevaren. V zadnjih 90 letih naj bi tam življenje izgubilo 35 ljudi. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord