8. 5. 2022, 15:50

Bo hrvaška nosečnica, ki posega ne more opraviti doma, splavila v Sloveniji?

Bobo

 Vsi ginekologi in medicinske v zagrebški bolnišnici uveljavljajo ugovor vesti. Se strinjate z njihovo odločitvijo?

Na Hrvaškem so zagnali akcijo zbiranja sredstev za nosečnico s hudo prizadetim zarodkom, ki v tej državi ne more do splava. Pod geslom Podprimo Mirelo želijo zbrati denar za poseg v Sloveniji.

Poseg prisiljena opraviti na lastne stroške

"Pozivamo vas, da skupaj v solidarnosti z Mirelo Čavajda zberemo potreben znesek za medicinski poseg v Sloveniji, za katerega jo je hrvaški zdravstveni sistem prikrajšal, čeprav ji ga jamči zakon," je v sporočilu za javnost zapisalo združenje Solidarna, ki je objavilo akcijo.

Dodali so, da se je Mirela prisiljena zateči v bolnišnico v drugo državo na lastne stroške z namenom prekinitve nosečnosti zaradi hude prizadetosti zarodka. Stroški takšnega posega v Sloveniji po njihovih podatkih znašajo 5000 evrov

Na Twitterju so zapisali, da bodo za plačilo posega sami primaknili 15.000 kun (2.000 evrov), hrvaške državljanke in državljane pa pozivajo, da pomagajo zbrati še preostalih 22.500 kun (3000 evrov)

Če pa bodo zbrali več kot 3000 evrov, bodo preostali denar namenili za psihološko pomoč Mireli v procesu okrevanja, so zapisali v drugi objavi.

Del javnosti meni, da so ženskam kršene pravice

Predstavniki civilne družbe so v petek pred parlamentom v Zagrebu predstavili javni poziv k dostopni, varni in zakoniti možnosti prekinitve nosečnosti na Hrvaškem. Podprli so prizadevanja omenjene nosečnice in jih obljubili pomoč. "Hvala ti, ker si se odločila reči ne in na lastnem primeru pokazati, da imajo ženske pravico zahtevati boljše, še posebej takrat, ko boljše ne pomeni nič drugega kot to, kar jim pravzaprav pripada," so zapisali.

Mirelo je podprl tudi zagrebški župan Tomislav Tomašević, ki meni, da gre v tem primeru za diskriminacijo žensk.

Profimedia

Osebje bolnišnice uveljavilo ugovor vesti

39-letnica je v 24. tednu nosečnosti zaradi malignega tumorja v glavi otroka želela narediti splav, zdravniki pa so ji dejali, da ta po desetem tednu ni mogoč, čeprav zakon v določenih primerih predvideva tudi izjeme.

Nosečnica je za ogromen maligni tumor na možganih otroka izvedela na magnetni resonanci v bolnišnici Sveti Duh v Zagrebu. Možnosti, da bo otrok po rojstvu preživel, so izjemno majhne, če bo, pa se v najboljšem primeru ne bo mogel normalno razvijati.

V omenjeni zagrebški bolnišnici vsi ginekologi in medicinske sestre po poročanju hrvaškega portala N1 uveljavljajo ugovor vesti, v celotni državi pa je takšnih okoli 60 odstotkov ginekologov. Župan Tomašević je povedal, da je to nesprejemljivo. "Pričakujem, da se to reši," je dejal. Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina pričakuje rešitev od nove uprave bolnišnice.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.