7. 5. 2022, 16:14 | Vir: STA

Perutninske farme v velikih težavah. Koliko proizvajalcev je tik pred propadom?

Profimedia

Naši sosedje se bojijo, da bodo turiste "letos hranili samo še s tujimi jajci".  Kaj se dogaja?

Na Hrvaškem se zaradi visokih stroškov proizvodnje in prenizkih odkupnih cen jajc zapirajo nekatere farme za proizvodnjo kokošjih jajc. Na hrvaškem ministrstvu za kmetijstvo pripravljajo dodatne finančne spodbude, kmalu pa bo začel veljati tudi ukrep na ravni Evropske Unije, ki bo uvoz žitaric oprostil carinskih dajatev.

Težave se kopičijo

Perutninarji in proizvajalci jajc so že pred velikonočnimi prazniki opozarjali na težave, v katerih so se znašli zaradi previsokih stroškov proizvodnje in nizkih odkupnih cen jajc, čeprav ta v trgovinah niso bila še nikoli dražja. V Konzumu paket desetih jajc na primer stane od 13 kun (1,72 evra) do 20 kun (2,65 evra).

Profimedia

Zaradi tega se zapira več hrvaških farm za proizvodnjo jajc. Informacijo so potrdili tudi na hrvaški kmetijski zbornici. "Neuradno smo izvedeli, da se zapirajo dve ali tri farme. To bi v tem trenutku po naših informacijah pomenilo okoli pet odstotkov hrvaške proizvodnje z jajci," je pojasnil predsednik zbornice Mladen Jakopović.

Stroški letijo v nebo

Vodja enega od družinskih podjetij za proizvodnjo jajc Magi Lukač je dejala, da je glavni krivec za težave vsakodnevna rast stroškov. "Komaj nam uspe nekoliko dvigniti cene, že nas udarijo novi stroški. Po naših informacijah namerava mnogo perutninarjev zmanjšati proizvodnjo."

Profimedia

Hrvaška je v proizvodnji jajc skorajda samozadostna. Ob pandemiji covida-19, inflaciji in vojni v Ukrajini pa so cene žitaric in energentov skočile v nebo. "Cene pšenice in koruze so se zvišale za 200 odstotkov, cene sojinih in sončničnih semen za 100 odstotkov. Odkupna cena jajc ne sledi tej rasti cen. Bojim se, da bomo turiste letos hranili samo še s tujimi jajci," je še dejala Lukaćeva.

Se bo hrvaška vlada odzvala pravočasno?

Nihče od lastnikov farm, ki se zapirajo, ni hotel stopiti pred kamere, je pa ena od zaposlenih dejala, da delajo samo še do konca tedna. Potem bo po kokoši prišel tovornjak iz klavnice, 15 zaposlenih pa bo ostalo brez dela, je dodala.

Na ministrstvu za kmetijstvo pripravljajo dodatne finančne spodbude, s katerimi bi pomagali perutninarjem. "Seveda ne bomo dopustili, da zmanjka jajc tako kot ne drugih živilskih izdelkov," je dejal Zdravko Barać z ministrstva za kmetijstvo.

Pet milijonov kun (660.000 evrov) bodo na ministrstvu namenili za perutninarje in dva milijona kun (260.000 evrov) za proizvajalce jajc. Pomoč prihaja tudi iz Bruslja. Po besedah Jakopovića so se v Bruslju že dogovorili, da bi carinskih dajatev in stroškov oprostili uvoz pšenice in drugih žitaric v prostor Evropske unije. Ta ukrep naj bi začel veljati čez dva tedna.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord