14. 5. 2022, 15:05 | Vir: STA

Bo Rusija članstvo Finske v Natu obravnavala kot resno grožnjo? Na to se je zdaj odzval tudi Vladimir Putin

Profimedia
Bo Rusija članstvo Finske v Natu obravnavala kot resno grožnjo? Na to se je zdaj odzval tudi Vladimir Putin (foto: Profimedia)

Finski predsednik se je po telefonu pogovarjal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom glede možnosti vstopa Finske v Nato.

Sauli Niinistö je dejal, da je bil pogovor neposreden in brez obtožb. Putin je finsko odločitev za odpoved nevtralnosti označil za napako. 

"Pogovor je bil neposreden in jasen ter je potekal brez obtožb. Izogibanje napetostim se je zdelo pomembno," je v izjavi za javnost poudaril Niinistö. Dodal je, da se je telefonski klic zgodil na pobudo Finske, ki si želi korektno in strokovno reševati praktična vprašanja, ki izhajajo iz sosedstva z Rusijo.

Putin je finskemu predsedniku dejal, da bi bila finska odprava vojaške nevtralnosti napaka. "Putin je poudaril, da bi bila ukinitev tradicionalne politike vojaške nevtralnosti napaka, saj finska varnost ni ogrožena," so po telefonskem pogovoru med voditeljema sporočili iz Kremlja.

Voditelja sta se dotaknila tudi razmer v Ukrajini. Putin je sogovornika seznanil s stanjem rusko-ukrajinskih pogovorov, ki jih je po njegovih besedah skoraj prekinil Kijev, ki ne izraža interesa za konstruktiven in resen dialog, so dodali v Kremlju.

Niinistö in premierka Sanna Marin sta v četrtek podprla članstvo Finske v zvezi Nato ter se v skupni izjavi zavzela, da mora Finska čim prej zaprositi za članstvo v zavezništvu. Uradno odločitev o tem naj bi Finska objavila v nedeljo.

Moskva se je odzvala z besedami, da bo finsko članstvo vsekakor obravnavala kot grožnjo. Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško je napovedal strateške spremembe, vendar je po njegovih besedah še prezgodaj govoriti o nameščanju jedrskega orožja.

Tudi sosednja Švedska, ki je tako kot Finska tradicionalno nevtralna, naj bi v prihodnjih dneh objavila svojo prošnjo za članstvo. Potem ko naj bi Finska v nedeljo uradno objavila svojo kandidaturo za članstvo v Natu, bo o njej v ponedeljek razpravljal parlament.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.