D.H. | 18. 7. 2023, 07:00

Bo z drugim vročinskim valom letošnji julij zabeležen kot najbolj vroč mesec v zadnjih 120.000 letih?

Profimedia

Do sredine tedna bomo dočakali konec vročinskega vala, ki ga je italijansko meteorološko združenje poimenovalo Cerberus, se pa že konec tedna obeta naslednji. Kaj prinaša, kakšno ime so mu nadeli in kakšni vročinski rekordi se že pišejo po svetu?

Evropa že v primežu visokih temperatur

Predvsem južna Evropa te dni že beleži izredno visoke temperature. V španski Andaluziji pričakujejo, da bodo danes in v sredo dosegli tja do 41 stopinj Celzija. Podobne številke pričakujejo tudi v Rimu, kjer napovedi za sredo kažejo 42 stopinj Celzija. V Rimu, kot tudi v Bologni in Firencah, je zato razglašen rdeči alarm.

Izredno vroča sreda bo tudi na Sardiniji, kjer se bodo temperature povzpele vse do 46 stopinj Celzija.

V Rimu zaradi visokih temperatur razglašen rdeči alarm

V Rimu zaradi visokih temperatur razglašen rdeči alarm

Profimedia

Nov rekord tudi na najbolj vroči točki našega planeta?

S požari, ki so nastali kot posledica suše, se te dni že borijo v Španiji, Grčiji in na Hrvaškem. Na Kanarskih otokih so bili primorani evakuirati 4.000 ljudi. Svojo vročinsko zgodbo pišejo tudi na drugi strani Atlantika, kjer se je že prejšnji teden napovedovalo, da bo Las Vegas beležil rekordno temperaturo, ki bo lahko presegala tudi 48 stopinj Celzija. Zadnje napovedi za sicer najbolj vroči del našega planeta, Dolino smrti (Death Valley) v Kaliforniji, kažejo naskok na nov rekord. Tam se lahko v naslednjih dneh preseže najvišja temperatura v zadnjih 90. letih. 

V Dolini smrti so merilno napravo za merjenje temperature namestili leta 1911. Temperature nad 54 stopinj Celzija so na tej najbolj vroči točki našega planeta od takrat izmerili le nekajkrat, letos pa se temperatura že povzpenja proti rekordu iz leta 1913, ko je naprava izmerila 56.67 stopinje Celzija.

Tako so se hladili turisti v Budimpešti

Tako so se hladili turisti v Budimpešti

Profimedia

Prihaja 'Haron'

Po demonskem Cerberusu si je tudi prihajajoči novi vročinski val že pridobil ustrezno strašljivo ime - Haron. Haron (Charon), v grški mitologiji brodar, ki je čez reko Stiks prevažal mrtve duše v Had (podzemlje), bo v obliki vročinskega vala ob koncu tedna zajel predvsem Sredozemlje. Napovedi kažejo, da se bodo temperature v nekaterih delih Italije, Španije in Grčije povzpele vse do 45 stopinj Celzija.

Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je oznanila, da svet takšnega vročinskega pojava od postavitev merilnih postaj leta v petdesetih letih 19. stoletja, še ni zabeležil. "Smo v neraziskanem področju in to je za planet zelo zaskrbljujoče," je za The Guardian povedal profesor Christopher Hewitt iz WMO.

Ta opažanja je potrdila tudi Karsten Haustein, raziskovalka sevanja v atmosferi na univerzi v Leipzigu, ki je povedala, da obstajajo možnosti, da bi bil letošnji mesec julij "najtoplejši v vsej zgodovini ... to pomeni od intergalaktične faze Eemian, ki se je zaključila pred 120.000 leti".

Kako se bo novi vročinski val poznal v Sloveniji

Ob koncu tedna, ko bo Haron dosegel Evropo, bo Slovenija ostala na njegovem robu. Podatki na AccuWeather kažejo, da si lahko nekoliko višje temperature obetamo predvsem v nedeljo, ponedeljek in torek, ko se bo povzpelo do 30 stopinj Celzija (ponekod še kakšno stopinjo več), ne kaže pa, da bi bilo pred rahlo ohladitvijo, ki se obeta naslednji teden v sredo, v Sloveniji še kakšen strašansko vroč dan. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol