J. Z. | 29. 7. 2022, 07:00

Bo Zelenski zaradi fotografiranja izgubil spoštovanje in zaupanje lastnega naroda?

Profimedia/Instagram/fotomontaža

Medtem ko številni Ukrajinci umirajo v vojni z Rusijo, se je na predsednika Ukrajine in njegovo ženo zvalil val očitkov. Zdi se, da predsednik, ki je užival veliko zaupanja, izgublja tla pod nogami.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in njegova žena Olena Zelenska sta se sredi vojne z Rusijo odločila, da v svoj dom povabita novinarko ameriške modne revije Vogue. Najbrž pa nista pričakovala, da bosta zaradi fotografiranja izgubila del ugleda

Uporabnike družbenega omrežja Twitter je njuno poziranje za priznano revijo razdelilo. Mnogi opozarjajo, da je država od začetka ruske invazije prejela obsežno pomoč iz tujine, pri tem pa niso pričakovali, da se bo v tako težkih časih ukrajinski predsednik obnašal kot zvezdnik

Medtem ko so številni uporabniki družbenih omrežij Zelenskega obtožili hipokrizije, pa so bili drugi predvsem šokirani nad takšnim dejanjem, poroča Business Standard

Potem ko je predsednik ob začetku vojne dobival veliko podpore z vsega sveta, ker ni zapustil države, pa se sedaj zdi, da bi lahko izgubil del podpore iz tujine kot tudi na domačih tleh, še navaja časnik. 

Jezni odzivi na objavo ministrstva

Njune fotografije je na Twitterju delilo celo ukrajinsko ministrstvo za obrambo in dodalo: "Prvi par Ukrajine. Poglejte pobližje njuna obraza. Bolečina, pogum ... in odločenost zmagati." Pod objavo so se zvrstila pozitivna, pa tudi precej negativna sporočila. 

Eden od uporabnikov je zapisal, da je Ukrajina v nekaj mesecih izgubila 20 odstotkov ozemlja, umrlo je na tisoče državljanov, medtem pa je za nekatere očitno pomembno le to, da je "prva dama dobila svojo spominsko fotografijo".

Burni odzivi iz ZDA

Nad poziranjem za znano modno revijo so razočarani tudi številni politiki po svetu. V ZDA se je tako že razvnela politična debata o tem, zakaj bi država še naprej finančno podpirala Ukrajino, če ni videti, da bi šlo predsedniku države in njegovi ženi prav slabo.

"Ti ljudje mislijo, da smo kup bedakov," je na Twitterju zapisala ameriška političarka Lauren Boebert

Ameriški strateg za digitalno komuniciranje Greg Price pa je ocenil, da v vojni, v kateri ne morejo zmagati, dnevno umre veliko Ukrajincev. Medtem pa je njihov predsednik zaposlen s poziranjem za Vogue. "To se zgodi v vsaki vojni: običajni ljudje trpijo, medtem pa elite postajajo vedno bolj bogate," je dodal. 

Kljub temu da je objava fotografij sprožila val odzivov na družbenih omrežjih, pa svetovni voditelji o tem za zdaj molčijo. Prav tako se na negativne objave ne odzivata ukrajinski predsednik in prva dama. 

Mnenja v Ukrajini deljena 

Odzivi v Ukrajini, kjer že več kot 150 dni divja vojna, pa niso le negativni. Ukrajinka Oleksandra Povoroznyk je za Huff Post pojasnila, da številni Ukrajinci občudujejo pogum predsednika in njegove soproge, ki svet opozarjata na grozote, ki so jim priča

"Večina angleško govorečih uporabnikov interneta je imela srečo, da tudi približno ne vedo, kako je videti vojna," je zapisala. Negativen odziv iz tujine jo je presenetil. Meni, da ni šlo za "kontroverzno fotografije, pač pa prikaz, kako močne so ukrajinske ženske pravzaprav".

 
 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ