Ni. Vu. | 19. 10. 2023, 14:44

Britanski premier odločno podprl Izrael: "Ponosno stojimo ob vaši strani in si želimo, da bi zmagali!"

Profimedia

"Pred 80 leti je svet stal ob vas v vaši najtemnejši uri. To je zdaj naša najtemnejša ura. To je najtemnejša ura sveta," je ob obisku Izraela poudaril prvi mož britanske politike.

Benjamin Netanjahu se je javno zahvalil britanskemu premierju Rishiju Sunaku za obisk Izraela in dodal, da je njegovo dejanje "močna izjava podpore, ki jo globoko cenimo". Netanjahu je vnovič ponovil, da to ni le bitka Izraela, ampak tudi bitka civiliziranega in svobodnega sveta ter modernih arabskih držav. Pravi, da je nasprotna stran os sile zla, ki vključuje Hamas, Hezbolah in Iran.

Netanjahu je v svojem govoru omenil tudi boj proti nacistom med drugo svetovno vojno, britanski premier ga je dopolnil: "Pred 80 leti je svet stal ob vas v vaši najtemnejši uri. To je zdaj naša najtemnejša ura. To je najtemnejša ura sveta." Sunak je poudaril, da "trdno verjame v pravico države do samoobrambe v skladu z mednarodnim pravom".

"Palestinci so žrtve Hamasa"

Sunak je Izraelcem prav tako predal sporočilo, da upa na njihovo zmago v vojni s Hamasom in drugimi terorističnimi organizacijami, Netanjahu pa mu je odgovoril: "To je razlog, zakaj cenim vašo podporo ... Skupaj moramo zmagati. Pred nami je dolga vojna in potrebovali bomo vašo nenehno podporo. Prišli bodo tako vzponi kot tudi padci in težave. Toda ljudje tukaj so združeni v isti želji ... Potrebujemo enotnost na vseh področjih in nenehno podporo."

Profimedia

Britanski premier se je pogovarjal tudi z izraelskim predsednikom Jicakom Herzogom. Voditelja sta se strinjala o "pomembnosti zagotavljanja nujne humanitarne pomoči nedolžnim Palestincem v Gazi, ki prav tako trpijo", poroča BBC. Sunak je izjavil, da so "nas vse šokirali prizori eksplozije v bolnišnici" in da "žaluje za življenji nedolžnih civilistov po vsem svetu". Po njegovem mnenju so tudi palestinski civilisti žrtve Hamasa, ob tem pa pozdravlja odločitev Izraela, ki je humanitarnim organizacijam dovolil dostavo pomoči v Gazo.

Združeno kraljestvo bo povečalo pomoč regiji in se bo trudilo zagotoviti čim večjo podporo tamkajšnjim ljudem, kolikor je mogoče. Sunak je zaključil: "Ponosen sem, da stojim tukaj ob vas v najtemnejši uri Izraela, in to kot vaš prijatelj. Še naprej bomo ob vas v znak solidarnosti, stali bomo ob vašem ljudstvu. In želimo si, da zmagate."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol