17. 10. 2023, 22:04 | Vir: STA

FOTO: Kdo je bil islamski skrajnež, ki je v Belgiji ubil nogometna navijača? Znane so podrobnosti

Profimedia/fotomontaža

Tunizijec naj bi leta 2011 prek Sredozemlja prišel v Italijo, nato pa odšel na Švedsko.

Domnevni islamistični napadalec, ki je v ponedeljek v Bruslju ubil dva švedska nogometna navijača, naj bi deloval sam in ne kot del teroristične mreže, je danes sporočilo belgijsko tožilstvo. V belgijski prestolnici so medtem znižali stopnjo nevarnosti, potem ko je policija danes ubila osumljenca za napad.

Profimedia

"Hipoteza o volku samotarju se zdi najbolj verjetna," je dejal zvezni tožilec Frederic Van Leeuw. Pred njim je tudi že belgijski minister za pravosodje Vincent Van Quickenborne dejal, da za zdaj ni nobenih indicev, da je storilec pripadal teroristični celici. Preiskavo je po napadu zaradi "potencialno terorističnega motiva" prevzelo zvezno državno tožilstvo.

Tunizijec, ki so mu zavrnili prošnjo za azil

Oblasti so sprva domnevale, da je bil motiv za napad na švedske državljane povezan s sežigi Korana, ki so se v zadnjih mesecih zgodili na Švedskem. Vendar pa sedaj ni mogoče izključiti morebitnih povezav z napetostmi med Izraelom in Palestinci, je v današnji izjavi navedlo belgijsko tožilstvo.Preiskovalci trenutno preverjajo objave na družbenih omrežjih, v katerih je osumljeni izražal podporo palestinskemu ljudstvu, so dodali.

Profimedia

Po besedah ministra Quickenbornea gre pri domnevnem storilcu za 45-letnega Tunizijca, ki mu je bila zavrnjena prošnja za azil. Belgijski premier Alexander De Croo pa je za belgijske medije dejal, da je storilec v Belgiji bival nezakonito, da pa ni bil na seznamu teroristov. Pri tem se je zavzel za ostrejše ukrepe pri izgonu nezakonitih migrantov iz države.

Kdo je bil napadalec?

Osumljeni Abdesalem L. naj bi leta 2011 prek Sredozemlja prispel na italijanski otok Lampedusa. Tunizijec je odšel na Švedsko, potem ko je nekaj časa živel v Italiji. Kasneje so ga iz Švedske izgnali in se je vrnil v Italijo leta 2016, ko so ga varnostni organi v Bologni označili za radikaliziranega. Izrazil je željo, da bi se pridružil džihadistom. Kasneje je odšel v Belgijo.

Profimedia

Za širšo regijo Bruselj so oblasti v ponedeljek zvečer razglasile najvišjo, četrto stopnjo ogroženosti, ta pa je bila danes znižana na tretjo, je sporočil belgijski center za krizne razmere. Policija je pred tem danes zjutraj ustrelila osumljenca, ki je kasneje v bolnišnici podlegel poškodbam.

Švedsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da sta bila v napadu ubita Šveda, stara 60 in 70 let. Tretja žrtev, ki je preživela napad, je bil 70-letni Šved, ki je po podatkih državnega tožilstva zunaj življenjske nevarnosti, poroča.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol