P.M. | 25. 4. 2023, 22:58

Dih jemajoče: takega šova na nebu človek ne vidi vsak dan, kaj se je dogajalo? (FOTO)

Dino Stanin/PIXSELL/BOBO

Šlo je za vratolomne prelete, ki nikogar niso pustili ravnodušnega.

Na nebu nad Zadrom se je odvil pravi spektakel, na bližnjem vojaškem letališču v Zemuniku so namreč potekale skupne letalske vaje pogumnih vojaških pilotov iz Hrvaške in Velike Britanije. Skupne vaje sta domača akrobatska skupina Krila Oluje (Krila nevihte, op.a.) in britanska skupina Red Arrows (Rdeče puščice, op.a.) imeli že lani in tudi tokrat sta uprizorili prvovrstno predstavo.

Dino Stanin/PIXSELL/BOBO

Britanska akrobatska skupina Red Arrows, ki deluje že od leta 1965, je med najbolj cenjenimi na svetu, njihove predstave pa so postale stalnica pomembnih državniških in vojaških dogodkov ter letalskih mitingov. Popestrile so tudi praznovanje platinastega jubileja pokojne kraljice Elizabete II., med katerim so z letali na nebu ustvarili številko 70.

Dino Stanin/PIXSELL/BOBO

Hrvaška skupina akrobatskih vojaških pilotov medtem obstaja od leta 2005, ko so z akrobatskimi preleti počastili 10. obletnico vojaške operacije Nevihta, po kateri je skupina dobila ime.

Dino Stanin/PIXSELL/BOBO

Drzni in vratolomni preleti, ki so jih uprizorili, pogosto popestrijo pomembne vojaške dogodke, dimna zavesa v rožnati, bel in modri barvi je celotno dogajanje na nebu še dodatno popestrila.

Dino Stanin/PIXSELL/BOBO

Kot so zapisali na spletni strani hrvaške vojske, se njihovi akrobati po nebu podijo s hitrostmi do 550 kilometrov na uro, med vratolomnimi preleti pa se njihova letala med seboj približajo tudi na manj kot dva metra.

Dino Stanin/PIXSELL/BOBO

"Drug od drugega se lahko veliko naučimo in to je odlična priložnost za izmenjavo informacij in znanja," je poudaril vodja Krila Oluje, major Belančić.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol