D. D. | 29. 7. 2023, 11:02

Časa zmanjkuje: uporabniki Facebooka imajo le še manj kot mesec dni časa, da vložijo zahtevek za odškodnino

Profimedia

Uporabniki družbenega omrežja imajo čas le še do 25. avgusta, a morajo izpolnjevati določene pogoje. 

Uporabniki Facebooka imajo manj kot mesec dni časa, da zaprosijo za svoj del poravnave v višini 725 milijonov dolarjev (659 milijonov evrov) zaradi kršitev zasebnosti v družbenem omrežju, kar je del dolgotrajnih posledic škandala Cambridge Analytica, ki je pretresel ameriški volilni proces in Silicijevo dolino, poročajo tuji mediji.

Škandal je Meto stal skoraj 5,5 milijarde evrov

Poravnava, ki je bila podpisana decembra 2022, je bila po podatkih odvetniške družbe Keller Rohrback, ki je vložila skupinsko tožbo, največja tovrstna poravnava. Spomnimo, tehnološki gigant Meta, ki ima v lasti največjo družbeno platformo Facebook, je obtožen, da je dovolil posredovanje milijonov osebnih podatkov svojih uporabnikov podjetju Cambridge Analytica, ki je podprlo predsedniško kampanjo Donalda Trumpa leta 2016.

Škandal je Meto skupno stal skoraj 5,9 milijarde dolarjev (5,4 milijarde evrov). Poleg poravnave, je podjetje plačalo še rekordno poravnavo Zvezni komisiji za trgovino, poleg tega pa še dodatnih 100 milijonov dolarjev (90 milijonov evrov) Komisiji za vrednostne papirje in borzo, navaja CNBC.

Meta je obtožena, da je dovolila posredovanje podatkov njenih uporabnikov.

Meta je obtožena, da je dovolila posredovanje podatkov njenih uporabnikov.

Profimedia

Kako do izplačila?

Do plačila je upravičen vsakdo v ZDA, ki je imel Facebook račun kadar koli med 24. majem 2007 in 22. decembrom 2022, a mora zahtevek vložiti do 25. avgusta letos. Posamezna izplačila iz poravnave še niso bila določena, saj so le-ta odvisna od tega, koliko uporabnikov vloži zahtevke in kako dolgo je posamezni uporabnik vzdrževal račun na Facebooku.

Kot še navaja CNBC, lahko uporabniki Facebooka vložijo zahtevek tako, da obiščejo spletno stran Facebookuserprivacysettlement.com in vpišejo svoje ime, naslov, elektronski naslov ter potrdijo, da so živeli v ZDA in bili aktivni na Facebooku med zgoraj navedenimi datumi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol