L. PA. | 6. 5. 2024, 13:46

Mlade vprašali, kakšna so njihova finančna pričakovanja: "Glede na to, da bom študirala šest let, si želim pol milijona letno ..."

Profimedia

Odgovori na vprašanje: "Kaj študiraš in kolikšno plačo pričakuješ?" so bili izjemno samozavestni. 

Da so mladi, ki pripadajo generaciji Z, na delovnem mestu povsem drugačni od svojih predhodnikov, ni nobena skrivnost. Ogromno jim pomeni ravnovesje med delom in prostim časom, služb se hitro naveličajo, če ne izpolnjujejo njihovih pričakovanj, zadržani pa so tudi do delovnih mest s prenizko plačo.

Večina si želi plačo, ki je dovolj visoka, da poleg tekočih stroškov pokriva vse njihove prostočasne ideje in ambicije. In glede na anketo, ki jo je med študenti nedavno opravljala novinarka hrvaškega medija Slobodna Dalmacija, je pri zneskih meja samo nebo.

Odgovori na vprašanje: "Kaj študiraš in kolikšno plačo pričakuješ?" so bili namreč izjemno samozavestni. Bodoči računalničar si želi najmanj 3.000 evrov mesečno, študent naravoslovno-matematične fakultete med 2.500 in 3.000 mesečno, bodoči strojnik pa pričakuje 2.000 evrov začetne plače. Le dve študentki v posnetku sta navedli plačo, nižjo od 2.000 evrov.

@slobodna.dalmacija 'Očekujem pola milijuna godišnje'❗️😳 Pitali smo mlade što studiraju i koliku plaću očekuju, pogledajte odgovore! #studenti #mladi #posao #faks #zarada #kampus #split #anketa #mišljenje ♬ original sound - Slobodna Dalmacija

Najbolj pa je gledalce posnetka šokirala študentka dentalne medicine, ki je brez kančka sramu odgovorila, da glede na to, da bo študirala šest let, že na začetku pričakuje plačo, primerljivo z ZDA. "Mislim, da to letno nanese pol milijona," je dejala.

Glede na to, da Hrvaška od lani uporablja evro in da so bili odgovori vseh preostalih udeležencev ankete v evrih, bi bilo logično sklepati, da je tudi bodoča zobozdravnica odgovarjala v evrih. Toda to bi pomenilo, da bi morala mesečno zaslužiti več kot 41.000 evrov.

A tudi če je študentka plačo navajala v kunah, njena pričakovanja niso ravno nizka. V tem primeru bi zaslužila približno 61.000 evrov letno, kar je okoli 5.000 evrov mesečno.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu