K. Ž. | 7. 3. 2024, 17:20

Moški med sprehodom naletel na neverjetno odkrijte: možnosti za kaj takšnega so ena proti milijon (FOTO)

Instagram/Damien Boschetto

Sprehod, ki piše zgodovino!

25-letni Francoz Damien Boschetto in njegov pes Muffin sta v gozdovih Montouliersa na jugu Francije naletela na neverjetno najdbo. Odkrila sta namreč 70 milijonov let star fosil dinozavra. A to še ni vse. Orjaški dinozaver je spadal v skupino največjih živali, ki so kadarkoli živele na Zemlji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Damien Boschetto (@damienboschetto)

"Zgodilo se je na čisto običajno jutro na sprehodu," je za ABC News povedal Boschetto. Nenadoma je zagledal ogromne kosti, ki so štrlele iz skalne stene. Izkopavanje fosila je nato trajalo dve leti. Na koncu pa presenečenje: kosti so pripadale skoraj celotnemu okostju titanozavra z dolgim vratom. "Območje okoli Cruzyja je bogato s fosili dinozavrov in drugih vrst, ki so živele v tistem času," je dodal Boschetto.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Damien Boschetto (@damienboschetto)

Titanozaver dolg kot avtobus

Titanozavrova stegnenica meri neverjetna dva metra in pol. Dolg pa je 12 metrov, kolikor je dolg tudi avtobus. To je velikanu omogočilo, da je dosegel in pojedel najnežnejše liste v krošnjah dreves. Zahvaljujoč svoji ogromni velikosti je bil titanozaver zaščiten pred plenilci in je veljal za skoraj nepremagljivega, poroča nemški Bild.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Damien Boschetto (@damienboschetto)

Stroga tajnost

Lokacija izkopa je bila v tem obdobju skrbno varovana, saj so jo želeli zaščititi pred morebitnimi tatovi. "Šele po nekaj dneh izkopavanja smo izvedeli, da pripadajo kosti istemu okostju," je povedal Boschetto. Tovrstne najdbe so v Evropi in Franciji izjemno redke, zato je njihovo odkritje še toliko bolj izjemno. Okostje dinozavra je zdaj na voljo za ogled v muzeju Cruzy. Med najdbo pa se je Boschetto tako navdušil nad dinozavri, da zdaj študira paleontologijo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol