16. 3. 2024, 12:30 | Vir: STA

Pretresljive razmere v Gazi: hudo podhranjenih že skoraj tretjina otrok, ki so mlajši od dveh let

Profimedia

Razmere v napadeni palestinski enklavi niso več le humanitarna kriza, ampak so se sprevrgle v krizo človeštva.

Na severu Gaze je hudo podhranjenih 31 odstotkov otrok, mlajših od dveh let, je v petek sporočil Sklad ZN za otroke (Unicef). Predstavnik Sklada ZN za prebivalstvo (UNFPA) za Palestino Dominic Allen je medtem razmere v palestinski enklavi označil za nočno moro za mame in dojenčke.

Profimedia

Stradajo tudi otroci v drugih delih enklave

"Hitrost, s katero se je v Gazi razvila katastrofalna kriza lakote otrok, je šokantna," je dejala izvršna direktorica Unicefa Catherine Russell. Po podatkih njene organizacije je bilo januarja na severu Gaze hudo podhranjenih 15,6 odstotka otrok, mlajših od dveh let, zdaj pa ta številka znaša 31 odstotkov.

Veliko otrok medtem strada tudi v drugih delih enklave. V Han Junisu na jugu se po podatkih Unicefa s hudo podhranjenostjo sooča 28 odstotkov otrok, mlajših od dveh let, deset odstotkov pa jih trpi zaradi hude izčrpanosti.

Tudi v Rafi na skrajnem jugu Gaze, ki velja za kraj z najboljšim dostopom do humanitarne pomoči, se je število hudo podhranjenih otrok, mlajših od dveh let, med januarjem in februarjem podvojilo s pet na deset odstotkov.

Profimedia

Veliko več kot humanitarna kriza

Da so razmere v Gazi nočna mora za mame in dojenčke, je na video novinarski konferenci iz Jeruzalema v petek poudaril tudi predstavnik UNFPA Dominic Allen. "Zdravniki poročajo, da ne vidijo več dojenčkov normalne velikosti," je dejal in dodal, da je vedno več tudi mrtvorojenih otrok.

Neredke so po njegovih besedah tudi smrti novorojenčkov, ki so vsaj deloma posledica podhranjenosti, dehidracije in zdravstvenih zapletov, na številnih nosečnicah pa morajo zaradi pomanjkanja carski rez opraviti brez ustrezne anestezije.

Ob tem je Allen izpostavil, da so izraelske oblasti zavrnile nekatere pošiljke UNFPA za Gazo, ki so denimo vsebovale komplete za porodne babice, ali pa so iz pošiljk odstranili predmete, kot so svetilke in solarni paneli. "To je nočna mora, ki je veliko več kot humanitarna kriza," je dejal in razmere v enklavi označil za krizo človeštva.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol