22. 11. 2023, 23:04 | Vir: STA

Karte so se premešale: desničarski populist zmagovalec parlamentarnih volitev na Nizozemskem

Profimedia

Zaradi njegovih stališč in platinastih svetlih las se ga je prijel vzdevek nizozemski Trump.

Zmagovalka predčasnih parlamentarnih volitev na Nizozemskem je glede na izide vzporednih volitev skrajno desna stranka PVV, ki jo vodi Geert Wilders. Stranka je namreč po podatkih agencije za javnomnenjske raziskave Ipsos osvojila 35 sedežev in si s tem zagotovila udobno prednost nad drugouvrščeno koalicijo zelenih in laburistov Fransa Timmermansa.

Profimedia

Koalicija Timmermansa naj bi si zagotovila 26 sedežev v parlamentu. Desnosredinska Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) naj bi osvojila 23 sedežev, stranka Nova družbena pogodba (NSC) pa 20, poročajo nizozemski mediji.

Precejšen delež neodločenih volilcev

Nizozemska bo tako po 13 letih dobila novega predsednika vlade. Po preštetju vseh glasov pa se bodo začela pogajanja za oblikovanje koalicije.

V volilni kampanji so bili v ospredju priseljevanje, ki je botrovalo tudi padcu vlade Marka Rutteja, stanovanjska politika in vse višji življenjski stroški. Tokratne volitve so veljale za zelo nepredvidljive, saj je o tem, katere od 26 strank bodo zasedle skupno 150 sedežev v parlamentu, odločal precejšen delež neodločenih volivcev.

Profimedia

Na oblast prihaja nizozemski Trump?

Geert Wilders sicer že približno 20 let razburja nizozemsko politiko. Neumorno hujska proti islamu, migrantom, varstvu podnebja in Evropi. Šestdesetletnik je v parlament prvič vstopil pred dobrimi 25 leti. Po razhodu z desnosredinsko Ljudsko stranko za svobodo in demokracijo (VVD) je ustanovil svojo Stranko PVV.

Parlament je bil od nekdaj idealna arena za politika z značilnimi platinasto svetlimi lasmi, zaradi česar se ga je prijel tudi naziv "nizozemski Trump". Njegovi napadi na migrante, Evropo in druge poslance redno povzročajo ogorčenje.

Napadi na islam

Prihaja iz Venla ob meji z Nemčijo in je mojster sloganov - nekoč je pozval k uvedbi davka za muslimanske ženske, ki nosijo naglavne rute - "davek na naglavne rute" ga je poimenoval.

Profimedia

Želi prepovedati mošeje, Koran primerja s Hitlerjevim delom Moj boj, islam je po njegovem prepričanju fašistična ideologija. Po verbalnem napadu na Maročane brez primere leta 2014 ga je sodišče spoznalo krivega žalitve skupine prebivalstva, on pa je sojenje označil za politični poskus, da bi ga utišali. Zaradi svojih stališč so mu številni radikalni islamisti že grozili s smrtjo. Zaradi groženj ima tudi 24-urno varovanje.

Še nikoli tako blizu položaju premierja

Med tokratno volilno kampanjo pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami pa je bil skrajno desni politik netipično očarljiv in spravljiv. Boj proti islamu je bil celo pripravljen začasno opustiti. Tako je v enem od redkih televizijskih intervjujev glede politike stranke dejal, da "islam ne bo nikoli izginil iz naše DNK, toda prednost imajo zdaj očitno druga vprašanja".

Wilders še nikoli ni bil tako blizu oblasti in položaju premierja. Leta 2010 je sicer sobival z manjšinsko vlado pod vodstvom predsednika vlade Marka Rutteja, a je sodelovanje leta 2012 propadlo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol