23. 10. 2023, 21:50 | Vir: STA

Iz krempljev Hamasa izpuščeni še dve talki

Profimedia

Ženski sta bili izpuščeni iz humanitarnih razlogov, več podrobnosti pa ni znanih.

Skrajno palestinsko gibanje Hamas je danes sporočilo, da je izpustilo še dve talki, ki ju je skupaj z okrog 200 drugimi zajelo med napadom na izraelsko ozemlje 7. oktobra. Do nove izpustitve talcev prihaja v času, ko mediji v Izraelu nakazujejo, da bi se lahko kmalu obetal dogovor o izpustitvi dodatnih 50 talcev z dvojnimi državljanstvi.

Podrobnosti o današnji izpustitvi talcev še niso znane, je pa Hamas sporočil, da je potekalo ob posredovanju Katarja in Egipta ter, da sta bili ženski izpuščeni iz humanitarnih razlogov. Izrael ali ZDA izpustitev talk še niso potrdili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia

Izraelski medij I24 ob sklicevanju na vire v Gazi medtem poroča, da so v teku pogovori o izpustitvi še 50 talcev z dvojnimi državljanstvi. Tudi tu naj bi posredoval Katar, predstavniki Rdečega križa pa naj bi že bili na poti, da sprejmejo talce, navaja britanski The Guardian.

Hamas je prvi talki sicer izpustil v petek, šlo za ameriški državljanki.

Predstavnik izraelske vojske je danes potrdil, da Hamas zadržuje 222 talcev. Pojasnil je, da je trajalo nekaj časa, da so potrdili njihovo število, ker je med njimi tudi precejšnje število tujih državljanov. K njihovi izpustitvi so v zadnjem času večkrat pozvali številni tuji voditelji.

Ameriški mediji ob tem poročajo, da je predsednik ZDA Joe Biden pozval Izrael, naj odloži začetek kopenske operacije v Gazi in tako omogoči več časa za osvoboditev talcev, za odhod tujih državljanov iz Gaze in omogočanje dostopa do nujno potrebne humanitarne pomoči za prebivalce te oblegane palestinske enklave.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol