L. PA. | 7. 3. 2024, 15:31

Na prodaj legendarni jugoslovanski hotel, v katerem sta spala tudi kraljica Elizabeta II. in Richard Nixon

Profimedia

Hotel se trenutno oglašuje kot garni hotel in v njem lahko prespite za približno 100 evrov na noč, zdaj pa je celotna stavba na prodaj.

Nedavno smo na Metropolitanu pripravili pregled nekaterih najbolj prepoznavnih hotelov nekdanje Jugoslavije, v katerih se je živelo in zabavalo kot v filmu, a so po razpadu nekdanje skupne države in tranziciji doživeli boleč padec.

Med njimi je tudi osemnadstropni hotel Jugoslavija v Beogradu, natančneje na obali Donave v Zemunu na robu Novega Beograda, ki je bil odprt leta 1969 kot prvi pravi "luksuzni hotel" v državi, nekaj časa je bil celo največji na kontinentu.

Bahal se je z do leta 2010 največjim lestencem na svetu iz 14 ton kristala Swarovski, opremljen je bil tudi z dragimi umetninami in pohištvom ter srebrnim in zlatim priborom.

Zaradi svojega impozantnega videza je veljal za sodobno kulturno arhitekturno ikono, v njem pa so na vrhuncu slave stanovale malodane vse svetovne zvezde, kraljeve glave in vodilni politiki, ki so se ustavili v Beogradu, od kraljice Elizabete II., Tine Turner, Richarda Nixona, Jimmyja Carterja, Neila Armstronga in drugih. Predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito je obisk hotela, ki naj bi tujim državnikom dajal vedeti, da ima Jugoslavija denar, vključil celo v svoj uradni protokol.

Hotel je bil nekaj časa največji na kontinentu.

Hotel je bil nekaj časa največji na kontinentu.

Uredništvo

Lastnik hotela v stečaju

Toda hotel je že leta daleč od svoje nekdanje slave, za obiskovalce Beograda je zanimiv predvsem zato, ker je videti kot privid iz časa socializma. Trenutno se oglašuje kot garni hotel in v njem lahko prespite za približno 100 evrov na noč, zdaj pa Delo poroča, da je na prodaj.

Morda vas zanima tudi:

Agencija srbskih stečajnih upraviteljev je namreč na svoji spletni strani objavila, da se prodaja 100-odstotni delež družbe Danube Riverside v stečaju, ki je izključna lastnica hotela.

Vrednost njenega celotnega premoženja je ocenjena na 6,53 milijarde dinarjev (približno 55,7 milijona evrov), a začetna cena na licitaciji, ki bo 22. marca, je 3,18 milijarde dinarjev (približno 27,1 milijona evrov). Med premoženjem je najpomembnejša prav stavba hotela Jugoslavija, poleg tega pa še delež v lastništvu stavbnega zemljišča na parceli.

V sklopu hotela se prodajata tudi že omenjeni pompozni lestenec in doprsni bronasti kip, ki je del fontane Aleksandra Zarina. Lestenec je bil v skladu z odločbo Muzeja uporabnih umetnosti določen kot nepremičnina, ki uživa predhodno varstvo, kipu pa je Narodni muzej Srbije določil status kulturne dobrine.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol