Uredništvo | 10. 8. 2023, 11:47

Priljubljena hrvaška plaža postala prava nočna mora: je zdravje kopalcev ogroženo?

Fotografija je simbolična.

Grgo Jelavic/BOBO

Kopalci na mestni plaži Kolovare v Zadru so zadnje dni priča neprijetnim prizorom.

Na plažo v Zadru se izlivajo fekalijeVir razlitja naj bi bil jašek pred stavbo nekdanjega Zavoda za javno zdravstvo, ki se nahaja v bližini. 

Na kopališču se širi neznosen smrad, celoten prizor pa je grozen. Še hujše od slabega vtisa na glavnem mestnem javnem kopališču pa je dejstvo, da se lahko med kopalci razširijo črevesne okužbe in druge bolezni. Po poročanju Slobodne Dalmacije naj bi ministrstvo za javno zdravje na kraju incidenta takoj odvzelo vzorce morja.

"Pravkar sem vzel vzorce morja, da bi preveril, ali so nastale razmere onesnažene z blatom in ali obstaja možna nevarnost za plavalce. Po opravljenem testiranju obstajata dva indikatorja, ki kažeta na kontaminacijo morja z blatom. Mikrobiološki kazalci, ki se spremljajo, so enterokoki in E. coli," je za omenjeni medij povedal predstojnik Oddelka za zdravstveno ekologijo Inštituta za javno zdravje Zadar dipl. inž. Benito Pucar.

Dino Stanin/Bobo

Kot je še povedal, določitev bakterije E. coli traja 24 ur, za črevesne enterokoke pa 48 ur. Če prvi rezultati pokažejo takšno onesnaženje, bo na tem mestu takoj postavljeno opozorilo o kopanju.

Po njegovem mnenju je vir razlitja jašek tik za nekdanjo stavbo zavoda, ne pa tisti med bazenom Kolovare in omenjenim objektom, kjer se nahaja glavna vodna črpalka za kavarno in nekdanji zavod.

"S tem smo že imeli težave in po prodaji stavbe pred tremi leti nihče ni šel vanjo, zato je mogoče, da je težava znotraj stavbe. To je treba najprej preveriti. Na tej točki smo 2. avgusta pregledali morje in ugotovili odlično kakovost," je zaključil Pucar.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol