12. 10. 2023, 09:39 | Vir: STA

Bitka med Hamasom in Izraelom: nad Tel Aviv poletele rakete

Profimedia

Izraelska vojska je sporočila, da izvaja obsežen napad na tarče, ki so povezane s Hamasom.

Izrael nadaljuje raketno obstreljevanje območja Gaze, kjer naj bi od jutra potekal obsežen napad na cilje, povezane s palestinskim gibanjem Hamas. To je sporočilo, da je v odgovor izstrelilo rakete nad Tel Aviv. V osrednjem Izraelu na napade opozarjajo sirene.

Izraelska vojska je v jutranjih urah sporočila le, da izvaja obsežen napad na tarče, povezane s Hamasom, podrobnosti pa ni navedla. Tiskovni predstavnik je nato pojasnil, da so cilj zlasti podzemni predori, ki jih je Hamas zgradil iz mesta Gaza vse do Han Junisa in mejnega prehoda Rafa z Egiptom na jugu območja Gaze.

Zračne sile izraelske vojske so sporočile še, da so ponoči ubile višjega operativca Hamasa, Mohameda Abuja Šamlo. V njegovi hiši naj bi gibanje tudi shranjevalo orožje za napade na Izrael, so še navedli po poročanju tujih tiskovnih agencij in medijev.

Hamas je medtem javil, da so izraelske sile ciljale civiliste v dveh begunskih taboriščih v Gazi, Al Šati in Džabalija, kjer naj bi umrlo veliko ljudi. V odgovor so nato brigade Ezedin al Kasam, oboroženo krilo Hamasa, izstrelile rakete na Tel Aviv, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo gibanje.

Profimedia

Izrael je v odgovor na Hamasov silovit napad na izraelsko ozemlje, v katerem je bilo ubitih 1200 ljudi, sprožil intenzivno obstreljevanje območja Gaze, v katerem je po zadnjih podatkih prav tako umrlo več kot 1200 ljudi.

Izraelska vlada je odredila tudi blokado območja, obenem pa se krepijo poročila o pripravah na bližajočo ofenzivo. Kot je danes dejal tiskovni predstavnik vojske, jo bodo izvedli, "ko bo primeren čas".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol