3. 8. 2022, 17:01

Je "žitni dogovor" pot do premirja?

Twitter/Nexta

Prva ladja z žitom od začetka ruske invazije na Ukrajino je uspešno priplula do turške obale, kjer jo bodo pregledali.

Dogovor med Kijevom in Moskvo o deblokadi ukrajinskega izvoza žita bi lahko utrl pot morebitnemu premirju, je dejal nekdanji nemški kancler Gerhard Schroeder, prijatelj ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Dobra novica je, da si Kremelj želi rešitve s pogajanji," je Schroeder dejal v sredo za tednik Stern in televizijo RTL po srečanju s Putinom prejšnji teden v Moskvi, čeprav je dejal, da je v glavno mesto Rusije odšel na počitnice, ker je Moskva prelepo mesto. 

"Prvi uspeh je dogovor o izvozu, morda se lahko to počasi razširi na premirje," je dejal nekdanji vodja nemških socialdemokratov, kancler od leta 1998 do 2005, ki je kritiziral vojno v Ukrajini, ni pa hotel obsoditi Putina.

Rusija je ZDA obtožila neposredne vpletenosti v vojno

Moskva je medtem obtožila ZDA, da so neposredno vpletene v vojno, ne le s pošiljkami orožja.

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da izjave ukrajinskega vojaškega obveščevalca Vadima Skibitskega za britanski Telegraph kažejo, da je Washington del konflikta.

Skibitski je za britanske medije povedal, da se ameriški in ukrajinski obveščevalci pred napadom posvetujejo in da Washington na nekatere tarče daje veto, a da ameriški uradniki ne dajejo neposrednih informacij o tarčah.

"Vse to jasno dokazuje, da je Washington v nasprotju s trditvami Bele hiše in Pentagona neposredno vpleten v konflikt v Ukrajini," je v torek sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

"Bidnova vlada je neposredno odgovorna za vse raketne napade, odobrene v Kijevu, na stanovanjska območja in civilno infrastrukturo v naseljenih delih Donbasa in drugih regijah, ki so povzročili množične smrti civilistov."

Washington se na te obtožbe še ni odzval, je pa Pentagon zavrnil navedbe Moskve, da je uničila šest ameriških raketnih sistemov HIMARS. Rusija ponavlja, da to orožje uničuje, a dokazov za to še ni predložila.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ