R. K. | 13. 7. 2023, 16:19

Je vodja ruskih plačancev Jevgenij Prigožin mrtev? (Sestanek s Putinom naj bi bil le predstava za javnost)

Profimedia

Nekdanji tesni Putinov predsednik se je po tem, kar je storil, pri ruskem predsedniku znašel v nemilosti.

Vodja vojaških plačancev skupine Wagner Jevgenij Prigožin, ki je pred dnevi v Rusiji sprožil upor proti vojaškemu vrhu, je verjetno mrtev ali v zaporu. Njegovo odmevno srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, s katerim naj bi se po splodletelem poskusu upora sestal, pa je najverjetneje le predstava za javnost, je nekdanji najvišji general ameriške vojske Robert Abram povedal za ABC News.

Profimedia

Bomo Prigožina še kdaj videli?

Upokojeni general je za ameriško televizijo dejal, da bi bil presenečen, če bi Prigožin še kdaj pojavil. "Dvomim, da bomo Prigožina še kdaj videli v javnosti. Mislim, da ga bodo skrili ali poslali v zapor, ali pa z njim kako drugače opravili," je povedal in še enkrat poudaril, da ga v vsakem primeru najbrž ne bomo več videli. 

Na vprašanje, ali meni, da je Prigožin sploh še živ, je odgovoril: "Osebno menim, da ne, če pa je, je nekje v zaporu."

Profimedia

S tem je podkrepil pomisleke glede sestanka, za katerega je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov zatrdil, da ga je imel Putin konec junija s Prigožinom in ostalimi najvišjimi poveljniki skupine Wagner. Sestanek naj bi se zgodil pet dni po prekinitvi upora, so spomili pri srbskem poratalu Danas.

Spomnimo

24. junija so v Rusiji zavladale poostrene razmere, po tem ko je vodja skupine vojaških plačanecev, ki se je borila v Ukrajini, pozval k uporo proti ruskemu vojašlemu vrhu in napovedal pohod svojih čet na Moskvo. Na poti do ruske prestolnice so prevzeli nadzor nad več ruskimi mesti, Wagnerjev konvoj pa se je nato 200 kilometrov pred Moskvo ustavil, Prigožin pa je odstopil od svojih namer. Pregovoril naj bi ga beloruski predsednik Aleksander Lukašenko

Profimedia

Pop tem dogodku Prigožini izginil iz javnosti, pojavile pa so se številne špekulacije, kje naj bi bil in kaj naj bi se z njim dogajalo. Po uporu so na dan prišli tudi posnetki policijske racije v njegovem domovanju, kjer so med drugim našli orožje, naboje, več potnih listov, zlate palice, lasulje različnih barv in za okoli 100 milijonov dolarjev (92 milijonov evrov) gotovine v različnih valutah in mnoge druge stvari. Prigožin je imel na primer za hišo parkiran helikopter.  

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord