R. K. | 8. 7. 2022, 20:16 | Vir: STA

Joe Biden storil pomemben korak v borbi za pravico do splava

Profimedia

Dokler kongres ne uzakoni pravice do umetne prekinitve nosečnosti, bo ameriški predsednik dostop do varnega in zakonitega posega branil na drugačen način.

Ameriški predsednik Joe Biden je danes podpisal izvršni ukaz, s katerim želi zaščititi pravico Američank do umetne prekinitve nosečnosti po tem, ko jo je vrhovno sodišče ZDA ukinilo oziroma vrnilo v odločanje državam z razveljavitvijo pol stoletja stare odločitve v primeru Roe proti Wade.

Profimedia

Biden bo branil dostop do varnega in zakonitega splava

"Vrhovno sodišče je pred dvema tednoma ukinilo ustavno pravico žensk do izbire. Ta odločitev je Američankam odvzela pravico, ki jo je sodišče priznavalo skoraj 50 let. Več milijonov žensk je ostalo brez temeljnih pravic - do zasebnosti, avtonomije, svobode in enakopravnosti in to bo imelo hude posledice na njihovo zdravje, življenja in dobrobit. Odločitev bo nesorazmerno prizadela temnopolte, revne in ženske na podeželju," je sporočila Bela hiša.

Biden želi, da kongres uzakoni pravico do splava, dokler pa se to ne bo zgodilo, bo branil dostop do varnega in zakonitega splava. Zaradi tega je podpisal izvršni ukaz o zaščiti dostopa do storitev za reproduktivno zdravje.

Profimedia

Zagotovili bodo dostop do zdravil in ambulantnih storitev

Ukaz ščiti dostop do storitev za reproduktivno zdravje vključno s splavom in kontracepcijo, ščiti zasebnost pacientk in njihov dostop do informacij, promovira varnost pacientk, zdravnikov in klinik za splave ter usklajuje izvajanje zveznih ukrepov na tem področju.

Ministrstvu za zdravje je naročil, naj zagotovi dostop do zdravil in ambulantnih storitev v skladu z zakonom o nujnem zdravljenju, zaščiti dostop do kontracepcijskih sredstev preko zveznih programov medicare in medicaid, zagotovi dostop do potrebnih informacij in do zastonj pravne pomoči.

Profimedia

Zdravnikom informacij o splavih ne bo treba predajati policiji

Izvršni ukaz bo pacientke zaščitil pred kršenjem pravice do zasebnosti, kar pomeni, da zdravnikom ne bo potrebno predajati informacij o morebitnih splavih policiji. Prav tako bo zagotovljena zaščita klinik za splave, med njimi tudi mobilnih, ki jih nameščajo na mejah zveznih držav, kjer je splav prepovedan.

Ukaz ustanavlja tudi posebno koordinacijsko skupino znotraj vlade, ki bo usklajevala odzive agencij zvezne vlade, v njej pa bo tudi pravosodni minister ZDA.

Profimedia

Demokrati ga pozivajo, naj gre še korak dlje

Biden je že prej naročil ministrstvu za zdravje, da finančno podpre klinike za splave in odpre spletno stran za informacije o dostopu do teh klinik. Zvezne uslužbenke imajo zagotovljen plačani dopust, če morajo na splav, ministrstvo za obrambo pa bo v vseh vojaških bazah še naprej zagotavljalo dostop do splava za vojakinje, civilno osebje in družinske člane vojakov v primeru posilstva, incesta ali ogroženega življenja nosečnice.

Bidna demokrati sicer pozivajo, naj gre še korak dlje in odpre vse zvezne zdravstvene ustanove po celotnem ozemlju ZDA za vse ženske, ki želijo opraviti splav.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.