4. 7. 2022, 18:41

Šokantno: posiljeni 10-letnici so zaradi odločitve ameriškega sodišča onemogočili splav

Profimedia

Prepoved je deklici preprečila, da bi poseg opravila v domačem Ohiu. Je pomoč našla drugje?

Iz ZDA prihaja presunljiva zgodba, povezana z umikom zagotovljene pravice do umetne prekinitve nosečnosti na zvezni ravni, zaradi katere so nekatere države ta poseg močno omejile ali prepovedale. 10-letna deklica, ki je bila žrtev posilstva, je namreč morala zaradi prepovedi splava v Ohiu na poseg odpotovati v sosednjo Indiano.

Šokantna zgodba 10-letnice zaookrožila le nekaj dni po odločitvi sodišča

Prepoved splava je sicer razburila številne Američane in močno odmevala tudi drugod po svetu. Ko je ameriško vrhovno sodišče odpravilo odločitev v precedenčnem primeru Roe proti Wade iz leta 1973, je bila omenjena deklica že v šestem tednu nosečnosti. Takoj po prelomni odločitvi sodišča pa je država Ohio umetno prekinitev nosečnosti za šest tednov prepovedala. 

Profimedia

Zgodba posiljene delkice je zaokrožila le nekaj dni po sprejetu odločitve vrhovnega sodišča in osvetljuje šokantne razsežnosti vpliva prepovedi splava na posameznika. 10-letnica, ki je po posilstvu zanosila, je morala odpotovati v Indiano, kjer podobnih prepovedi za zdaj še niso sprejeli, da je lahko varno opravila poseg. Guardian je pridobil izjavo porodničarke in ginekologinje iz Indianapolisa Caitlin Bernard, ki je dejala, da jo je za pomoč deklici prosil kolega iz Ohia, ki dela z zlorabljenimi otroci.

Bernardova je povedala tudi, da se je v zadnjem obdobju močno povečalo število pacientk, ki prihajajo poseg opravit iz sosednjih držav. A jo skrbi, da se bo zakon, ki omogoča pravico do splava, tudi v Indiani v kratkem spremenil. 

Profimedia

Guvernerka Južne Dakote bi pozornost preusmerila drugam

Čeprav je očitno, da so se zaradi odločitve vrhovnega sodišča pravice žensk občutno skrčile, se republikanska guvernerka Kristi Noem iz Južne Dakote ob šokantni zgodbi 10-letnice sprašuje, zakaj "nihče ne govori o perverznežu, grozljivem in norem posamezniku, ki je posilil 10-letnico", povzema portal 24ur.com. Po njenem mnenju bi se morala javnost osredotočiti tudi na tiste posameznike, ki to počnejo otrokom.

Tudi v Južni Dakoti je sicer splav postal prepovedan. Dovoljen je le izjemoma, če obstaja "ustrezna in razumna medicinska presoja, da je izvedba splava potrebna za ohranitev življenja noseče ženske". Incest in posilstvo torej tam ne sodita med izjeme. Prepovedali so tudi splav s pomočjo telemedicine in zvišali kazen za nelicencirano opravljanje medicinske prekinitve nosečnosti, poročajo pri 24ur.com.

Profimedia

Po mnenju Noemove bi bila, če bi deklica storila splav, "situacija ovekovečena s še eno tragedijo," Po njenih besedah je namreč "vsako življenje dragoceno", zato si za spremembo zakona sama ne bi prizadevala, tudi če bi se podoben primer zgodil v njeni državi.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec