J. Z. | 19. 9. 2022, 15:14

Kaj se bo zgodilo s cesarsko krono Elizabete II., ki nosi dragulj s temačno preteklostjo?

Twitter/isaguor

Ob pogrebni slovesnosti za pokojno britansko monarhinjo bi težko spregledali veliko krono, ki jo prenašajo na okrašeni krsti. Ne le Britanci, tudi drugje po svetu se sprašujejo, komu bo zdaj pripadel eden najdražjih predmetov iz njene zapuščine.

Po smrti kraljice Elizabete II. je Karl III. postal novi britanski monarh. To je postal neposredno po njeni smrti, brez velike slovesnosti. Njenega pogreba se udeležuje kot novi britanski kralj, pri tem pa številne zanima, kaj se bo zgodilo z njeno slavno krono, ki jo je Elizabeta nosila na kronanju in številnih drugih pomembnih dogodkih. 

Krono bosta podedovala kralj Karel III. in kraljica soproga Camilla. Prav tako bo Camilla, ki je druga žena novega kralja, ob njem na dan kronanja, poroča Daily Mail. To je bila tudi želja pokojne kraljice, ki jo je zapisala v oporoko. Kralja bodo uradno kronali šele čez štiri mesece, ko se konča obdobje žalovanja. 

Pokojna kraljica je spomladi ob 70. obletnici vladanja britanski javnosti sporočila, da upa, da bodo njenega naslednika sprejeli tako lepo, kot so njo. Ob tem je tudi zapisala, kaj naj se zgodi s krono, ki so jo izdelali za njeno mater. Javnost jo je prvič videla leta 1937 ob kronanju takratnega kralja Jurija VI.

Kraljica Elizabeta II. se je večkrat pošalila, da je krona zelo težka in ji povzroča veliko težav. "Ne smete pogledati navzdol, da bi prebrali govor, dvigniti ga morate. V nasprotnem primeru bi si zlomili vrat," je dejala pokojna kraljica.

Cesarsko krono krasi nekaj manj kot 3000 kristalčkov, več kot 2500 diamantov, 273 biserov, 17 safirjev, 11 smaragdov in pet rubinov. 

Na kroni je tudi zelo redek diamant Koh-i-Noor, ki naj bi po hindujski legendi lastnikom prinašal smrtonosno prekletstvo. Moški, ki ga bodo nosili, naj bi "imeli v lasti svet, a bodo hkrati tudi poznali vse njegove nesreče". Diamant, ki velja za enega najdražjih na svetu, naj bi v 14. stoletju izkopali v Indiji. Prav zato si Indijci želijo, da jim po smrti Elizabete Britanci vrnejo diamant, ki naj bi bil ukraden

Twitter/Platinum2022

Diamant je v zgodovini zamenjal več lastnikov, Britanci pa naj bi okrog leta 1851 prisilili Maharaja Duleepa Singha, da jim preda diamant, ki so ga poslali v Veliko Britanijo, kasneje pa uporabili pri izdelavi krone. 

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.