21. 7. 2022, 12:10

Kaj se dogaja s Putinom? Šef CIE razkril, ali obstajajo dokazi za trdovratne govorice

profimedia

Prepričan je, da mu je kot vodji usojeno Rusijo obnoviti kot velesilo. Verjame tudi, da je pot do uresničenja tega cilja ustvariti široko vplivno področje v sosedstvu Rusije, česar pa ne more doseči brez nadzora nad Ukrajino.

Vse več je nepreverjenih medijskih ugibanj o slabem zdravju Vladimirja Putina, ki bo letos star 70. let. Govori se o tem, da ima raka, a za te trditve za zdaj nimajo trdnih dokazov.

Šef CIE William Burns je povedal, da za zdaj nimajo dokazov, ki bi napeljevali k temu sklepu, ter se pošalil, da se za zdaj ’zdi še celo preveč zdrav’.

"Veliko tega se šušlja o njegovem zdravju, a za zdaj lahko rečemo le, da je popolnoma, celo preveč zdrav," je rekel Burns. "Putin močno verjame v nadzor, ustrahovanje, in te lastnosti so se vtisnile v njegovo osebnost med zadnjim desetletjem, ko se je krog njegovih svetovalcev vse bolj ožil. Prepričan je, da mu je usojeno Rusijo ponovno narediti za velesilo. Verjame, da to lahko doseže le tako, da širi vpliv Rusije na sosednje države, česar pa ne more storiti brez nadzora Ukrajine."

Burns je bil novembra na obisku v Moskvi, da bi opozoril na resne posledice morebitne invazije na Ukrajino, potem ko je več obveščevalcev poročalo o tajnih ruskih načrtih.

Že takrat je povedal, da je odšel ’bolj vznemirjen kot takrat, ko je prišel’. Načrti ruskega predsednika so temeljili na ’globoko zmotnih predpostavkah in nekaterih resničnih iluzijah, ki so bile povezane z Ukrajino in potencialnimi odpori’. "Putin zares verjame v to, kar govori. Že pred leti sem ga tudi zasebno slišal govoriti, da Ukrajina ni prava država," je povedal Burns in dodal, da ZDA ocenjuje, da naj bi bile ruski izgube v Ukrajini 15.000 ubitih in okoli 45.000 ranjenih, medtem ko naj bi bil krvni davek na ukrajinski strani nekoliko manjši.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ