STA/M.P. | 9. 9. 2022, 18:40

Kdo vse so kraljičini nasledniki in kakšne vloge bodo po novem imeli?

Profimedia

S tem, ko bo po smrti Elizabete II. na čelo britanske monarhije stopil dosedanji prestolonaslednik, njen najstarejši sin, kraljevo družino čakajo tudi mnoge druge spremembe. Poglejmo, kakšne!

Po smrti britanske monarhinje Elizabete II., ki je Združenemu kraljestvu vladala sedem desetletij, bodo kraljičino krsto najprej pripeljali v London. V naslednjih dneh pa vse do njenega pogreba se bodo nato zvrstili protokolarni dogodki, po pisanju britanskih medijev bo kraljica pokopana v družinski grobnici na posestvu Windsor.

Družinsko drevo britanske monarhije.

Družinsko drevo britanske monarhije.

Uredništvo

Kdo vse so njeni nasledniki?

Kraljica Elizabeta II., ki je po več kot 70 letih na britanskem prestolu v četrtek umrla, za sabo pušča štiri otroke, osem vnukov in 12 pravnukov. Leta 1926 rojena Elizabeta je kraljica postala ob smrti svojega očeta, kralja Jurija VI. leta 1952. Od leta 1947 je bila poročena s Philipom, vojvodo edinburškim, s katerim sta imela štiri otroke: Charlesa, Anne, Andrewa in Edwarda.

Profimedia

Novi britanski kralj je s smrtjo matere postal leta 1948 rojeni Charles, ki bo vladal kot kralj Karel III. Naziv valižanskega princa, ki ga nosi prestolonaslednik, je prejel leta 1958, uradno pa ga je kraljica okronala leta 1969.

Nekdanji valižanski princ se je leta 1981 poročil z Diano Spencer, s katero sta imela dva sinova, Williama in Harryja. Kasneje sta se se razšla in uradno ločila leta 1996. 31. avgusta 1997 je princesa Diana umrla v prometni nesreči v Parizu. Charles se je aprila 2005 poročil s Camillo Parker Bowles, ki bo po novem v skladu z željo Elizabete II. nosila naziv kraljica soproga.

William je zdaj korak bližje nazivu valižanski princ

S tem ko je njegov oče postal kralj, je prvi v vrsti za prestol postal njegov najstarejši sin, leta 1982 rojeni princ William. Svojemu nazivu vojvoda cambriški je tako že dodal tudi prehodnega očetovega, vojvoda cornwallski.

Ne postane pa William samodejno tudi valižanski princ - naziv mu morda podeliti njegov oče. V vlogi prestolonaslednika so sicer njegove glavne naloge podpora kralja pri njegovih kraljevih obveznostih.

Leta 2011 se je William poročil s Kate Middleton, ki jo je spoznal med študijem na univerzi St Andrews. Imata tri otroke - leta 2013 se je rodil George, leta 2015 Charlotte in leta 2018 Louis. Po starosti so drugi, tretja in četrti v vrsti za prestol. Vsi trije so k svojim prvotnim nazivom princa oz. princese cambriške tako kot oče in mati dodali še naziv cornwallski.

Archie in Lilibet sta postala princ in princesa

Peti v vrsti za prestol je Williamov brat, leta 1984 rojeni Harry oz. vojvoda sussekški. Tako kot starejši brat je od 21. leta opravljal uradne kraljeve dolžnosti v imenu kraljice. Po poroki z ameriško igralko Meghan Markle maja 2018 se je par leta 2020 odpovedal opravljanju kraljevih dolžnosti in se preselil v ZDA.

Harry in Meghan sta sicer prenehala uporabljati naziv "vaša kraljeva visokost", ko sta se umaknila od kraljevih obveznosti, obdržala pa sta naziva vojvoda in vojvodinja. Njuna otroka, leta 2019 rojeni Archie Mountbatten-Windsor in leta 2021 rojena Lilibet Mountbatten-Windsor, sta šesti in sedma v vrsti za britanski prestol.

Meghan je v odmevnem intervjuju z Oprah Winfrey namignila, da Archieju britanski dvor naziva princa ni želel dati, ker je mešane krvi, in da mu s tem tudi ni pripadlo 24-urno varovanje.

Meghan je v odmevnem intervjuju z Oprah Winfrey namignila, da Archieju britanski dvor naziva princa ni želel dati, ker je mešane krvi, in da mu s tem tudi ni pripadlo 24-urno varovanje.

S tem, ko je Karel III. postal novi britanski kralj pa so oziroma še bodo predvsem člani dvora po njegovi liniji dobili nove oziroma spremenjene nazive. Archie je tako dobil naziv princ, njegovi mlajši sestrici Lilibet je prav tako s smrtjo kraljice Elizabete II. pripadel naziv princesa. Gre za pravilo, ki ga je leta 1917 postavil takratni kralj Jurij V. in govori o tem, da otroci kraljevega sina neposredno dobijo naziv princ in princesa, sami pa se lahko odločijo, ali ga bodo uporabljali ali ne. 

Kaj pa ostali kraljičini otroci in njihovi potomci?

V nasledstveni liniji nato sledijo leta 1960 rojeni princ Andrew, njemu pa njegova prva hčerka princesa Beatrice in njena hčerka Sienna Elizabeth, ter njegova druga hčerka, princesa Eugenie in njen sin August Philip.

Sledijo jim leta 1964 rojeni princ Edward ter njegova otroka James in Louise. Ob tem je leta 2007 rojeni James 14. v vrsti, starejša, leta 2003 rojena Louise pa 15., ker se je rodila še pred uveljavitvijo zakona, ki je razveljavil možnost, da mlajši sin prehiti starejšo hčerko.

Prav zato je leta 1950 rojena Elizabetina hčerka, princesa Anne šele na 16. mestu nasledstvene linije. Sledijo ji njen sin Peter Phillips in njegovi hčerki Savannah in Isla, na 20. mestu pa je njena hčerka Zara, katere trije otroci, Mia, Lena in Lucas, zasedajo še zadnja tri mesta v vrsti za prestol.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol