16. 6. 2022, 06:00

V Veliki Britaniji HUDO pomanjkanje sezonskih delavcev iz Vzhodne Evrope: kdo jih je zamenjal?

Profimedia

Na Otok vsako pomlad pride na tisoče iskalcev dela iz Vzhodne Evrope in Ukrajine. A brexit in vojna sta mnogim od njih letos to preprečila. Kakšno rešitev so našli britanski kmetje?

Britanski kmetje imajo letos na svojih posestvih pomoč iz res daljnih dežel.

Kmetje v Združenem kraljestvu se pri najemanju sezonskih nabiralcev sadja po novem obračajo v Nepal in Tadžikistan, poroča poslovni BBC. Razlog, da delavci prihajajo od tako zelo daleč, je upad prihoda delovne sile iz Vzhodne Evrope in Ukrajine. V slednji divja vojna, in kot je znano, polnoletni moški države niti ne smejo zapustiti.

Pred brexitom je veliko delavcev prihajalo predvsem iz Poljske, Romunije in Bolgarije, zdaj pa se je to spremenilo, saj jih z brexitom povezani administrativni postopki odvračajo od tega,

Od pohodniškega vodnika do nabiralca sadja

Bal Kumar Khatri je bil v svojem rodnem Nepalu pohodniški vodnik na Himalajo. Toda letos namesto tega 26-letnik nabira jagode v britanskem Nottinghamshiru. Delavci, kot so Khatri in njegovi bratje, imajo na posestvu bivalne prostore, v vse prikolice pa so jim namestili tudi wi-fi.

Kot so povedali lastniki kmetije, Khatri še ni tako dolgo pri njih. Na srečo razume nekaj angleškega jezika, zato so pomirjeni, da bodo lahko dobro sodelovali.

Poleg nepalskih promagačev v Združenem kraljestvu zaposlujejo tudi indonezijske, mongolske, tadžikistanske, kazahstanske in kirgiške delavce.

Novi izzivi za britanske kmetovalce

Jenny Tasker, lastnica kmetije Harwill v bližini enega najstarejših angleških tržnih mest Retford, s sadjem oskrbuje trgovinske verige kot so Waitrose, Tesco ter Marks and Spencer. Kot pravi, je pri njih vedno prevladovala "mešanica narodnosti". A letos njihovi delavci prihajajo iz devetih različnih držav, od tega jih je kar 35 prvič iz Nepala, 45 iz Tadžikistana in trije celo iz Indonezije.

Novi zaposleni so se dobro vklopili v novo okolje, pravi gospa Tasker, a obstajajo tudi številni izzivi.

Profimedia



Ob tem dodaja: "Z njimi moramo opraviti veliko uvodnih treningov, zato delo poteka precej bolj počasi kot prej."

Taskerjeva tudi pravi, da je potrebno precej potrpežljivosti na obeh straneh. Tako kot druge lastnike kmetij pa jo skrbi, da novi delavci ne bi dovolj hitro pobrali vseh jagod, še preden bi se te pokvarile.

Strah pred izgubami

Proizvodnja mehkega sadja v Združenem kraljestvu narašča. A po podatkih British Berry Growers (Britanski pridelovalci jagodičja) se zadnje čase povečujejo izgube. Vrednost izgubljene proizvodnje zaradi pomanjkanja delovne sile se je glede na anketo, izvedeno pri članih omenjene britanske zveze pridelovalcev, v zadnjih dveh letih približno podvojila. 

Profimedia



"Kmetje so zelo nervozni"

Kmetovalec Tim Chambers, ki ima v jugovzhodni Angliji mrežo 24 kmetij, je agencijam za zaposlovanje povedal, da ne želi najemati delavcev iz držav, kot so Indonezija, Vietnam ali Filipini. Navadil se je namreč na že ustaljene delavce iz Vzhodne Evrope, ki so predhodno pobirali jagode na njegovih kmetijah. A teh letos ni veliko.

Bobo

Kot pravi, pozdravlja nadomestni pristop in napore britanske vlade za prihod delavcev iz držav iz tako imenovane "lige narodov". A ga skrbi, da bodo delavci od tako daleč na koncu prispeli prepozno. 

Ob tem dodaja: "Mislim, da razmere še niso dosegle krizne točke, vendar sem zelo zaskrbljen, da bi lahko do tega kmalu prišlo."