2. 5. 2022, 13:23 | Vir: STA

Madžarska ostro nasprotuje morebitnim sankcijam in opozarja EU

Profimedia

Madžarska bo glede načrtov EU o prepovedi uvoza ruskega plina in nafte storila vse, kar je mogoče, da to prepreči. Kaj so sporočili Uniji?

Vodja kabineta predsednika vlade Viktorja Orbana Gergely Gulyas je na madžarski televiziji poudaril, da nikoli ne bodo podprli tovrstnih sankcij. "Ker se jih lahko uvede le soglasno, ni smiselno, da Evropska komisija predlaga sankcije, ki bi omejile trenutni madžarski uvoz," je dejal.

Ob tem je Madžarska tudi zagrozila, da bo morebitno uvedbo sankcij preprečila z vetom.

"Še vsaj pet let so ruski nenadomestljivi"

Gulyas je prepričan, da trenutno ne more nihče nadomestiti dobav ruskih energentov. Tovrstna prilagoditev bi po njegovem mnenju trajala pet let, potrebna pa bi bila tudi velika količina denarja. Evropska komisija pa trenutno Madžarski ne daje denarja in ga celo zadržuje, je dodal v luči sprožitve mehanizma pogojevanja sredstev z vladavino prava proti Madžarski.

Podobno je glede nasprotovanja sankcijam dejal tudi tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs, poroča britanski BBC. "Madžarsko stališče glede embarga na nafto in plin se ni spremenilo, ne podpiramo ga," je dejal.

Evropska komisija sicer trenutno v okviru šestega sklopa sankcij proti Rusiji zaradi vojne v Ukrajini razmišlja tudi o prepovedi uvoza ruskih energentov, vendar glede tega v EU ni enotnega stališča.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord