L. PA. | 15. 1. 2024, 11:02

Otožni ponedeljek: kako preživeti najbolj depresiven dan v letu

Profimedia

Tretji ponedeljek v januarju je dobil vzdevek "otožni ponedeljek", velja namreč za najbolj depresiven dan v letu.

Dan, ki smo mu nadeli ime "otožni ponedeljek", vsako leto pade na tretji ponedeljek v mesecu, kar je prav danes. Velja za najbolj depresiven dan v letu in se pogosto povezuje z občutki žalosti in nemotiviranosti ter s pomanjkanjem energije.

Izraz je psiholog Cliff Arnall skoval in utemeljil leta 2004 na željo turistične agencije Sky Travel, ki je januarsko turobnost očitno videla kot dobro priložnost, da ljudi prepriča o rezervaciji počitnic.

Da otožni ponedeljek pade prav na tretji ponedeljek v januarju, so utemeljili celo z znanstveno formulo, ki je upoštevala številne dejavnike, od stopnje zadolženosti in motivacije do vremena in tako dalje.

Formula sicer ni zares pila vode, vseeno pa je izraz otožni ponedeljek postal del vsakdanjega besedišča, posebej na severni polobli (za južno poloblo ta dan zaradi drugačnih vremenskih razmer ne velja), poroča portal Croud.

Preberite tudi:

In če nekateri na ta dan gledajo negativno, češ da se bodo ljudje ob misli na to, da je danes najdepresivnejši dan v letu, dejansko počutili slabše, drugi otožni ponedeljek dojemajo kot dan, ki ga lahko uporabimo za dodatno osveščanje o mentalnem zdravju.

Ponekod v povezavi s tem dnem spodbujajo tudi k uporabi ključnikov #BlueMonday, #MentalHealthAwareness, #SelfCare in #YouAreNotAlone, piše portal Awareness Days.

Načini samopomoči

Če se na ta dan soočate s povečanimi občutki otožnosti, tesnobe in žalosti, omenjeni portal svetuje, da se povežete z ljudmi, ki vam lahko pomagajo, pa naj bodo to prijatelji in družina ali strokovnjaki, usposobljeni za pomoč in podporo.

Zatečete se lahko tudi k aktivnostim, ki pomagajo izboljšati počutje, denimo šport, meditacija ali konjički, v katerih uživate.

Če ste v šoli ali službi preveč obremenjeni, razdelite svoje obveznosti na manjše korake, ki vam bodo dali občutek, da so obvladljivi. Prepoznajte in skušajte usmerjati svoje občutke in karseda omejite stresorje iz okolja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord