N. V. | 23. 8. 2022, 10:15

Veste, koliko ur morate spati, da se izognete depresiji?

Profimedia

Nespečnost je pogosto ključna značilnost pri diagnosticiranju te duševne motnje.

Dokazano je, da je spanje oziroma njegovo pomanjkanje povezano s klinično depresijo. Nespečnost je zelo razširjena in prizadene vsakega tretjega odraslega v nekem trenutku življenja.

Pogostejša je pri starejših (običajno zaradi kroničnih telesnih bolezni) in ženskah (ki skozi življenje doživljajo pomembne hormonske spremembe).

Obstruktivna spalna apneja

Pomanjkanje spanja je lahko tudi posledica obstruktivne spalne apneje, ki moti spanje in preprečuje, da bi oseba doživljala krepčilni spanec.

Profimedia

Obstruktivna spalna apneja ovira dihalne poti osebe in zmanjša oskrbo telesa s kisikom. Zaradi tega se oseba ponoči pogosto zbuja, piše portal Power of Positivity.

Pozor, kmalu vas lahko prizadene še ena čustvena motnja!

Sezonska čustvena motnja je oblika depresije, ki se sproži, ko se jeseni dnevi začnejo krajšati. Krajši dnevi pomenijo manj sončne svetlobe. Po drugi strani pa lahko manj sonca škodi človekovemu cirkadianemu ritmu. Cirkadiani ritem je biološki proces, ki nas drži po ustaljenem urniku. Ko nekaj zmoti ritem, lahko povzroči nespečnost in druge motnje spanja, kar prispeva k depresiji.

Izboljšajte svojo rutino spanja s temi stvarmi

Katere stvari lahko naredimo pred spanjem, da povečamo možnost, da hitro zaspimo?

  • Meditacija ali poslušanje nežne glasbe pred spanjem lahko poveča sprostitev in osredotoči vaš um na prijetne ali čustveno nevtralne teme.
  • Naredite seznam stvari, ki jih morate narediti naslednji dan, da boste pomirili svoj um in preprečili, da bi bil obseden s seznamom opravkov. Ko nekaj zapišete, vaš um skuša opustiti te skrbi in pozabiti nanje ter vam tako pomaga zaspati in ohraniti dober spanec.
  • Vadba lahko pomaga razbremeniti napetost ter razbremeniti stres in utrujenost telesa. Če zagotovite, da ste ob koncu dneva utrujeni, vam to lahko pomaga zaspati. Poleg tega lahko endorfini, ki se sproščajo med vadbo, spodbudijo vaše razpoloženje in odpravijo depresijo. Samo omejite aktivnost na najkasneje nekaj ur pred spanjem.
  • Joga in globoko trebušno dihanje lahko vodita v stanja sproščenosti, ki vam bodo pomagala, da boste lažje zaspali.
  • Omejite uporabo kofeina, alkohola in nikotina, preden greste spat. Ti lahko delujejo kot poživila in preprečujejo, da bi hitro zaspali.
  • Poskrbite za nizko temperaturo v spalnici in se tik pred spanjem oprhajte s toplo vodo, da se bo vaše telo med ohlajanjem globoko sprostilo.

Skratka: poskrbite za svoje telo, omejite stimulativne dejavnosti in hrano tik pred spanjem, uporabite tehnike, kot so meditacija, joga in globoko dihanje, da se sprostite, in poskrbite, da bo vaša spalnica pripravljena tako, da spodbuja spanje.

Toliko ur spanja potrebujete, da se izognete depresiji

Povprečna odrasla oseba potrebuje od sedem do devet ur spanja na noč, da se počuti spočite in prepreči simptome depresije, razkrivajo na portalu Power of Positivity.

Profimedia

Če spite premalo, se lahko počutite utrujeni, razdražljivi, če pa preveč pa to lahko povzroči negativne občutke in globlje, dolgotrajnejše depresivno stanje.

Ne pozabite!

Spanje je bistveno za vaše zdravje. Potrebujete ga za dobro delovanje možganov in zdravo srce. Pomaga vam vzdrževati težo in ostati produktivni.

Če želite ohraniti mladost in živeti dlje, poskusite vsako noč spati vsaj sedem do devet ur. Spanje je naravno zdravilo za boljše počutje in boljši videz.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.