D.H. | 7. 7. 2023, 18:04

Nastavite opomnik: to soboto ob 13:15 boste imeli nekaj skupnega z 99 odstotki svetovnega prebivalstva

Profimedia

Lansko leto je bila to le spletna šala, potem pa so pogledali podatke in ugotovili, da podatek dejansko drži. 8. julija vsako leto si tako 99 odstotkov svetovnega prebivalstva deli isto izkušnjo. Katero? Obsijanost s soncem.

8. julij opisujejo kot 'popoln dan', to popolnost pa doseže ob 11:15 univerzalnem času, kar je 13:15 po srednjeevropskem času. Takrat namreč 99 odstotkov svetovnega prebivalstva dobi vsaj nekaj sončne svetlobe. Povedano drugače – za 99 odstotkov svetovnega prebivalstva (to je kar 7.7 milijarde ljudi) je tehnično še vedno podnevi. 

Kako je to mogoče? Na spletni strani timeanddate.com so izračunali, da je ob točno tej uri na točno ta dan večina prebivalstva »ujeta« med zoro in mrak. Ob 13:15 po našem času se bo tako 8. julija na zahodni obali Združenih držav ravno začenjal dan, na drugi strani planeta, v jugovzhodni Aziji, pa bo sonce počasi zahajalo. To pomeni, da bo vsaj nekaj sončnih žarkov istočasno obsvetljevalo vse najbolj poseljene dele našega planeta.

Za boljšo predstavo je tule še grafični prikaz:

Ko je razvidno, bo vsaj nekaj sončne svetlobe istočasno sijalo na vse najbolj poseljene dele sveta, vključujoč Severno Ameriko, Južno Ameriko, Evropo, Afriko in večino Azije. Noč bo takrat le v Avstraliji, na Novi Zelandiji in delih jugozahodne Azije, kjer pa po podatkih živi manj kot 1 odstotkov svetovnega prebivalstva. 

Na Twitterju se je že vnela debata, da bi zato ta dan moral dobiti čisto svoje ime in postati svetovni praznik.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol