12. 4. 2022, 20:31 | Vir: STA

Nemški predsednik priznal, da v tej evropski državi ni dobrodošel

Profimedia

Hotel je poslati močan signal skupne evropske solidarnosti, a "v Kijevu tega niso želeli." Kaj je razlog zavrnitve?

Predsednik Nemčije Frank-Walter Steinmeier se je v Varšavi srečal s poljskim kolegom Andrzejem Dudo, s katerim sta razpravljala predvsem o nadaljnji pomoči Ukrajini. Po pogovorih pa je Steinmeier priznal, da je Kijev zavrnil njegovo ponudbo za obisk Ukrajine.

Beseda tekla o vojni v Ukrajini

Ruske vojne zločine v Ukrajini je videl ves svet, je po pogovorih poudaril Steinmeier in dodal: "Te zločine je treba dokumentirati in pojasniti, storilci in politični odločevalci pa morajo odgovarjati." Prav tako je poudaril, da bo Nemčija še naprej sprejemala in pomagala ukrajinskim beguncem ter pri tem obljubil, da Poljska in ostale sosede Ukrajine ne bodo prepuščene same sebi.

Poljski predsednik pa je dejal, da je nemškega kolega zaprosil za podporo pri ustanovitvi posebnih skladov v Evropski uniji, ki bi pomagali rešiti številna finančna vprašanja, povezana s pomočjo ukrajinskim beguncem. Dodal je še, da Poljska računa na to, da bo zveza Nato še naprej krepila svojo prisotnost na vzhodnem krilu.

Je nemški predsednik v Kijevu nezaželjen?

Med obiskom v Varšavi je Steinmeier izjavil tudi, da je nameraval ta teden skupaj s predsedniki Poljske, Estonije, Latvije in Litve odpotovati v Kijev, da bi poslal močan signal skupne evropske solidarnosti z Ukrajino. "To sem bil pripravljen storiti, vendar očitno, in to moram upoštevati, v Kijevu tega niso želeli," je dejal.

Steinmeier je namreč že dolgo znan po svoji do Moskve prijazni drži. Med drugim se je zavzemal tudi za sporni plinovod Severni tok 2 med Rusijo in Nemčijo, ki je bil zaradi ruske agresije zaustavljen.

Steinmeier je nedavno priznal, da je bil njegov pristop k zbliževanju s predsednikom Vladimirjem Putinom napačen. "Še vedno sem upal, da je v Putinu ostalo nekaj racionalnosti. Nisem si mislil, da bo tvegal popoln politični, gospodarski in moralni propad svoje države zaradi zasledovanja imperialne zablode," je dejal v intervjuju za tednik Der Spiegel.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord